Вкуси България със SlowTours.bg

Как екоферма в Германия развива успешен бизнесмодел

0

Земеделският кооператив Brodowin в Германия произвежда биопродукти по успешен модел в земи с висока природна стойност. В момента мястото е любима туристическа дестинация за жителите на Берлин, които обичат да си почиват край езерата в околността и могат да стигнат до там за малко повече от час с автомобил.
Близостта със столицата пък помага на фермерите от кооператива да си продават продукцията на потребители, които са склонни да дадат повече пари, за да получат качествени продукти.

Фермата беше представена на журналисти от Европа в рамките на световното изложение в Берлин за хранителни продукти Зелена седмица.
Brodowin
Първоначално след обединението на Германия част от собствениците на нивите в селото се връщат към земеделието, като решават да се сдружат. Те осъзнават, че малките парцели не им позволяват да получат достатъчен доход и да запазят работните места. В момента кооперативът обработва 1200 ха земя. Фермерите са изчислили, че сто хектара позволяват откриването на едно работно място и така излиза, че в момента има работа за 12 души, които отглеждат крави, а от млякото произвеждат млечни продукти, имат зеленчуци и други култури, също и оранжерия.

Стопанството разполага с модерен цех за преработка на млякото. Отглежданите във фермата крави са от породата Холщайн. Тъй като фермата е био, стопаните ги отглеждат, без да им премахват рогата. Животните са с млечност около 7000 литра годишно. Заради търсенето кооперативът изкупува мляко и от други ферми, а основният пазар, естествено, е Берлин.

Кооперативът има собствен магазин за директна продажба на биохрани и други биопродукти, но, за да има разнообразие, предлага и стока на други производители. Посещенията там са основно през лятото, заради красивата природа около селището – има езера, край които берлинчани обичат да ходят на пикник.
Brodowin
Основните продажби обаче идват от онлайн магазина на фермата. Потребителите правят заявки например за пресни зеленчуци, които първоначално фермерите започнали да отглеждат експериментално на 1 ха, а в момента площта е достигнала 25 ха. Заради голямото търсене се налага кооперативът да наема земя от други собственици. И, както на много други места в Германия, на покрива на една от сградите са поставени слънчеви панели, с които се произвежда ток.

„Brodowin е марка за качество“, коментират посетителите в биофермата – обикновено семейства с малки деца от Берлин. Според експерти германският пазар е един от най-развитите, що се отнася до търсенето на биохрани, а жителите на столицата действително са склонни да плащат повече за био и устойчиво произведени продукти.

Снимки: brodowin.de

Споделете.

Коментирайте

Close