InVigor_Promo

Зеленият лук и картофите поскъпнаха до 1,40 лв.

0

Връзка зелен лук достигна рекордната цена от 1,40 лева в Пловдив, това е цената на дребно и на килограм картофи. За 1,40-1,50 лв. се търгува 1 кг кромид лук, показа проверка по магазините в града.

Няма достатъчно производство – в отопляемите оранжерии в страната не гледат зелен лук, а предпочитат краставици. Цените ще растат още, коментират търговци на дребно.

Лошата климатична година в Европа се отразява най-силно при картофите и лука

Лошата климатична година в Европа се отразява най-силно при картофите и лука, според анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА към Института по аграрна икономика при Селскостопанска академия.

През ноември цената на картофите на едро в Западна Европа бе около 0,25 евро/кг, а на кромид лука – 0,30 евро/кг. Прибраните количества от лук в Европа са с около 30% по-малко отколкото обичайно и цената се очаква да достигне своя пик в началото на следващата година.

Недостиг на картофи се очаква в Европа

В Турция цената на кромид лук е двойно по-висока, отколкото през миналата година. През ноември цената на едро бе около 0,25 щатски долара за килограм, като наблюдаваният недостиг предполага, че търговците ще се възползват и ще повишават цените в следващите месеци.

Заради рeĸopднaтa гopeщa вълнa и липcaтa нa дъждoвe в Eвpoпa се очертава лоша година и за любителите на картофите, съобщава Вlооmbеrg. 8 oт 10-тe дъpжaви нaй-гoлeми пoтpeбитeли нa ĸapтoфи ce нaмиpaт в Eвpoпa. Само бpитaнцитe и пoляцитe ĸoнcyмиpaт пo нaд 100 ĸг ĸapтoфи гoдишнo нa глaвa oт нaceлeниeтo.

У нас търговците вдигат цените на лука и картофите, за да компенсират слабите обороти

В България обаче има и друга причина за високите цени на зеления лук, кромид лука и картофите. “На пазара има достатъчно стока”, категоричен е изпълнителният директор на стоковото тържище “Родопи – 95” в с. Първенец Илия Гатев.

Според търговците на едро цените се покачват, тъй като по празниците има доста по-малко купувачи. Така липсата на оборот се избива с по-високи цени – на едро връзка лук е 1,20 лв., а картофите са по 70-80 ст. за килограм.

От 85 ст. до 1 лев е цената на картофите на едро на новата Стокова борса в Бургас. Там зеленият лук се търгува на цени от 90 ст. на връзка, а кромид лукът е с рекордната цена от 1,20-2 лв./кг.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close