Първо огнище на Африканска чума по свинете засечено в област Бургас

0

БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в созополското село Зидарово, област Бургас. Заразата е пламнала в нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в София.

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта. В съседните на Зидарово села Вършило и Драчево се отглеждат три стада от старата българска порода Източнобалканска свиня. Тя е оформена преди около 2500 г. под влиянието на естествения отбор и по традиция се отглежда пасищно в широколистните гори в Източна Стара планина, Странджа и Сакар.

Породата е била най-широко разпространена до 1952 г., когато е достигала 65% от общия брой свине в типичните си ареали на отглеждане. След преструктурирането на свиневъдството и индустриализацията на производството броят на прасетата от тази порода намалява драстично.

Днес породата е застрашена от изчезване и у нас се развъждат едва около 3500 животни. Сега, с навлизането на Африканската чума по свинете във вътрешността на страната, стопаните на Източнобалканска свиня са още по-притеснени за животните си.

Две от тези стада попадат в 10-км надзорна зона. Утре БАБХ започва принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на труповете на всички домашни свине в трикилометровата предпазна зона около село Зидарово.

Междувременно при претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен бяха открити трупове на умрели диви свине в землищата на село Новачене, община Никопол, и на село Деков, община Белене. Пробите са потвърдени като положителни за Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в София. Днес в Плевен Изпълнителната агенция по горите, Областната дирекция по безопасност на храните – Плевен и Северозападното държавно предприятие проведоха обучение за Африканската чума по свинете за ловни дружини и държавни горски и ловни стопанства.

“В гората са разположени информационни табели, за да указват инфектираните зони и да ограничат преминаването на хора, които в последствие са потенциални преносители на болестта. Със съдействието на МВР в засегнатите райони се обезпаразитяват преминаващите автомобили”, заяви инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите.

БАБХ отново напомня, че стопаните трябва да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Вирусът на АЧС е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине, не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират. Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Споделете.

Коментирайте

Close