Пестицид за зеленчуци, плодове и зърно уврежда мозъка на новородени

1

Пестицидите хлорпирифос и хлорпирифос метил могат да увредят мозъка на новородени, ако майките им по време на бременност са консумирали третирани храни. Препаратите за растителна защита, които съдържат активното вещесво, са „най-опасните пестициди, за които някога сте чували“, съобщи EUObserver, позовавайки се на становища на експерти от ЕС. Според тях няма приемлива доза, за да се избегне мозъчно увреждане.

Хлорпирифос е фосфорорганичен пестицид, разработен в САЩ през 60-те години на ХХ век и одобрен на ниво ЕС през 2006 г. Осем европейски страни обаче са забранили или никога не са разрешавали използването му: Дания, Финландия, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Словения и Швеция, но третираната храна достига до потребителите чрез внос от страни, където използването на хлорпирифос е разрешено.

Пестициди

Пестицидите с хлорпирифос се използват широко в ЕС за третиране на зеленчуци

Испания е най-големият потребител на хлорпирифос в ЕС. Пестицидът се продава под различни търговски наименования и в България. Българските препарати като “Нуреле”, “Хлорсирин”, “Пиринекс сюприйм”, “Агрия 1050+” и др. се използват против насекоми при лозя, цвекло и ряпа, срещу колорадски бръмбар при картофи, против гъсеници при домати и патладжан, срещу бяла зелева пеперуда при главестото зеле, срещу картофена листна въшка при артишок, прилагат се и срещу различни вредители по пшеница, рапица, синап, ечемик, овес, царевица, памук.

Сегашното одобрение на пестицида изтича през 2020 г., но в безпрецедентно изявление Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) обяви, че той не отговаря на критериите за подновяване на одобрението, тъй като и хлорпирифос, и хлорпирифос метил “могат да навредят на неродените деца” и да причинят след време аутизъм.

Проучванията разкриват също, че през 1998 г. хлорпирифос е одобрен за употреба в ЕС на база единствено проучване върху влиянието на пестицида върху нервните клетки на хората. Изследването е поръчано от производителя. Въпреки че проучването е силно критикувано, производителят отказа да направи ново.

Пестициди

През 1998 г. хлорпирифос е одобрен за употреба в ЕС

По този начин се води убийствена битка за милиарди евро между групировки, произвеждащи пестицида, екологични активисти и изследователски общности, които са достигнали до ужасяващи изводи за вредните ефекти. “Когато видите как след години детето има затруднения в училище, виждате, че колкото повече хлорпирифос има, толкова по-лошо става”, казва професорът от Харвард Филип Гранджейн.

“Хлорпирифос е невротоксин, който влияе върху предаването на сигналите между нервните клетки. Общоприетото мнение преди години е било, че пестицидът изчезва бързо от околната среда и засяга хората в много малка степен. Постепенно се разбра колко е вредно”, казва професор Кетил Хилланд от катедрата по биологични науки в Университета в Осло.

Не е изключено след публикуваните предварителни констатации на EFSA хлорпирифос и хлорпирифос метил да бъдат забранени в ЕС от началото на следващата година. Миналия вторник датският министър на храните Могенс Йенсен възложи на националната администрация да подготви пълна забрана на храни, третирани с пестицида хлорпирифос.

По думите на Хенрик Даманд Нилсен, ръководител на отдела по химия и качество на храните в Датската ветеринарномедицинска администрация (Fødevarestyrelsen), Дания е попитала Еврокомисията дали планира общоевропейска забрана за използването на хлорпирифос и очаква отговор от Брюксел в рамките на 5-6 седмици. Очаква се решение за целия ЕС най-късно през декември.

Споделете.

1 коментар

  1. Галина on

    Прекрасна статия, много добре представена информация. Имам само една забележка- бихте ли използвали българската дума насекоми, дума “инсекти” няма нито в българския, нито в английския език.

Коментирайте

Close