10 известни личности, отдадени на пчеларството

0

Мнозина приписват на Айнщайн мисълта: “Ако изчезнат пчелите от земята, на човека му остава да живее не повече от четири години. Колкото повече опрашвания, толкова повече растения, толкова повече животни и толкова повече хора.” Няма категорични данни дали гениалният учен е казал това или не, но е факт, че много други известни личности – философи, актьори, писатели, политици, са страстно отдадени на отглеждането на пчели. Ето 10-те от най-известните личности в света, които се занимават с пчеларство, според британското издание “The Guardian”.

Аристотел прави множество погрешни заключения за пчелитеАристотел

Гръцкият философ и учен изучава медоносните пчели, които той отглежда в примитивни кошери. Въпреки, че много от неговите наблюдения имат научна стойност, той също така подсилва съществуващи митове за пчелите, които след това са били предавани на следващите поколения. Някои от неговите най-големи заблуди са, че пчелите не дават живот, а че намират своите малки пчелички в цветята; че пчелата майка всъщност е от мъжки пол; че медът съвсем не се произвежда от пчелите, а че се дестилира от росата или пада магически от въздуха. Аристотел също така смята, че пчелите живеят в продължение на седем години (средната стойност на живота им е по-близо до седем седмици).

Едмънд ХилариСър Едмънд Хилъри

На 29 май 1953 г., новозеландският алпинист Едмънд Хилъри и неговият водач Тензинг Норгей стават първите хора, стъпили на Еверест. Но участието на Хилъри в експедицията е благодарение на интереса му към пчеларството. Преди Втората световна война, в която той служи като навигатор в Кралските военновъздушни сили на Нова Зеландия, Хилъри и брат му Рекс се присъединяват към пчеларския бизнес на баща си и заедно отглеждат 1200 кошера. Сезонната работа е тази, която позволява на Хилъри да финансира мечтаното пътуване на Еверест и да изследва Антарктида.

Винс Кейбъл

Винс Кейбъл

Британският либерал-демократ и държавен секретар по бизнес, енергетика и индустриални стратегии Винс Кейбъл  не се занимава пряко със пчеларство, но е запален поддръжник на каузата за спасяването на пчелите. Той е подкрепя проекти за поставяне на пчелни кошери в градските райони. Кейбъл със сигурност е по-симпатичен от бившия американски вицепрезидент Дан Куейл, който веднъж осъди пчеларската си нация като каза: “Пчеларството е сладко със субсидиите, отмъквани от данъкоплатците в продължение на години”.

Скарлет ЙохансонСкарлет Йохансон

Холивудската звезда Скарлет Йохансон се заема с пчеларство, когато актьорът Самюъл Джаксън й дава кошер, пълен с пчели, като сватбен подарък. Скарлет Йохансон  не е сама в заниманията си на актьор пчелар: Хенри Фонда отглежда пчели в своето имение в Бел Еър, където те облитат лимонови и портокалови дървета. Синът му – Питър Фонда, е обявен за пчелар на годината за ролята си във филма “Златото на Ули” (1977), в който той играе пчелар, замесен в скандал между сина си и престъпна група.

Агнес Бейдън-ПауълАгнес Бейдън-Пауъл

Най-малката сестра на Робърт Бейдън-Пауъл, основател на скаутското движение, е запален пчелар. Тя произвежда мед, печелил многобройни награди, докато помага на брат си да поставят началото на движението Girl Guide. Въпреки това тя не е съгласна с всички изказвания на брат си по адрес на пчеларството. В известния си бестселър “Скаутство за момчета” Робърт Бейдън-Пауъл пише за възхищението си от пчелите, като каза: “Те доста напомнят за модел на обществото, защото зачитат своята кралица и убиват безработните”. В по-късните издания на книгата този политически некоректен коментар е променен на “… тези, които няма да работят”.

Мария фон ТрапМария фон Трап

Главата на фамилията певци Трап, на чийто интересен реален живот се базира прочутият музикален филм “Звукът на музиката”, до последния си дъх е запален пчелар. След бягството си от Австрия, анексирана от Германия в навечерието на Втората световна война, Мария и семейството й се установяват в САЩ във ферма в щата Върмонт, който от 1868 г. е лидер в производството на мед в Ню Ингланд.

Мария е окуражена да се заеме с пчеларство от своя съпруг Джордж, чиято роля в мюзикъла “Звукът на музиката” е изиграна от Кристофър Плъмър.

Силвия Плат

Силвия Плат

Американската поетеса Силвия Плат се заема с пчеларство през лятото на 1962 г., отчасти вдъхновена от баща си Ото – световен авторитет в областта на пчелите. Но животът й в селския район на Девън започва да се разпада заради любовна афера на съпруга й Тед Хюз. Това я вдъхновява да напише серия стихотворения за пчели, в които тя използва поведението на пчелите за отразяване на собствените си проблеми. Около година по-късно тя се самоубива.

Други литературни колоси, занимавали се и с пчеларство, са американският пътешественик и романист Пол Теру, който гледа пчели в дома си в Хавай, и Лев Толстой, чиято съпруга казва, че за него пчеларството се е превърнало в “център на света”.

Греъм suggs МакферсънГреъм „Suggs“ Макферсън

Вокалистът на една от най-популярните британски групи – “Madness”, Греъм Макферсън, се заема с пчеларство, но се отказва от хобито си, когато всичките му пчели умират. Въпреки това певецът, известен с псевдонима Suggs, продължава да подкрепя бързо развиващото се движение за градско пчеларство в родния си Лондон.

Друга рок звезда, запалена по пчеларството, е Без на “Happy Mondays”, който намира в занаята “голямо успокоение”.

Покровител на пчелите е и певецът Стинг, председател на движението Bees for Development Trust. То помага за насърчаване и създаване на устойчиво пчеларство по целия свят.

Марта КърниМарта Кърни

Радиоводещата Марта Кърни, която работи и в Newsnight на BBC2, е запален любител пчелар. Кошерите са в дома й в селския район на Съфолк. Тя излага на показ любовта си към пчелите в няколко телевизионни предавания.

Страстта й към пчелите се разпалва, когато получава като сватбен подарък кошер с пчели. В същото време съпругът й Крис казва за себе си, че с неохота се занимава с пчеларство.

Шерлок ХолмсШерлок Холмс

Легендарният детектив в крайна сметка се пенсионира, за да прекара остатъка от живота си в грижа за пчелите. Американската бестселър писателка Лори Кинг описва Холмс в романа си “Чиракът на пчеларя”  (1994) като  ученик на пчеларката Мери Ръсел.

Останалите измислени пчелни ентусиасти включват Мечо Пух, който има много специални отношения с пчелите и меда. Негови са крилатите фрази: “При все, че да ядеш мед това е много хубаво нещо, има един миг, точно преди да започнеш да ядеш, който е по- хубав”, “Може да ме забележат, а може и да не ме забележат – с пчелите никога не се знае” и “Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед”. Мечо Пух дори измисля песничка за меда – “Isn’t it funny, how a bear likes hunny” (Не е ли забавно колко много мечката обича меда – б. пр.)

Споделете.

Коментирайте

Close