Caryx

15 любопитни и малко известни факта за бананите

0

Всеки обича банани, но макар да ги познаваме на вид и вкус, ние не знаем много за тях. Ето няколко любопитни неща, които може би не сте чували досега.

Бананите са радиоактивни

Бананите съдържат радиация, разбира се, ако се консумират в много големи количества. Ако ви се прииска да изядете 50 банана наведнъж, трябва да знаете, че радиацията в тях е в същата доза, която се излъчва при рентгенова снимка на зъба ви.

Вода

Водно съдържание на бананитеПодобно на човешкото тяло, водното съдържание в бананите е много високо. Бананите са съставени от 75% вода.

Витамини в бананите

Банани на закускаСмята се, че бананите са много здравословна храна. те не съдържат мазнини, холестерол или сол, а в същото време са богати на витамините С и B6, калий и манган.

Червени и зелени банани

Червени и зелени бананиБананите в природата първоначално са били само червени и зелени на цвят. жълтите банани, които познаваме днес, са създадени, благодарение на мутантен щам, открит през 1836 г.

Банани против махмурлук

Бананите са много полезно средство против махмурлук. Смята се, че консумацията им предотвратява неприятното състояние.

Бананите и стресът

Банани против стресАко трябва да се справяте постоянно със стреса, редовната консумация на банани наистина може да ви помогне. Бананите са признати като естествено средство за намаляване на тревожността.

Етилен

Зелени бананиБананите се берат, когато са твърди и зелени. Преди продажба, те се третират с етилен, за да узреят по-бързо

Музей на бананите

Музей на бананитеВ Калифорния съществува Музей на бананите. В него са изложени над 170 000 експоната, свързани с вкусния плод.

Банани и щастие

Бананите съдържат определен тип протеин, който тялото превръща в серотонин. Известно е, че серотонинът ви кара да се чувствате отпуснати, подобрява настроението и ви кара да се чувствате много по-щастливи.

Банани и тренировки

Поради високото си съдържание на много хранителни вещества и захар, само два банана дават толкова енергия, колкото е необходима за интензивна 90-минутна тренировка

Влияят ли бананите върху пола на бебето

Според едно проучване, жените, които ядат повече банани по време на зачеването, най-вероятно ще родят момче.

Сърдечни атаки

Освен всички дроги ползи, бананите намаляват риска от сърдечна атака, мозъчни удари и рак.

Опасно ли е предозирането с банани

Бананите съдържат високо количество калий. Но човек може да умре от предозирането му, само яко изяде наведнъж най-малко 480 банана.

Произход на бананите

Бананите произхождат от Югоизточна Азия и Южния Пасифик. Днес те се отглеждат в над 100 страни по света.

Най-добре продаван продукт

БананиВ американската верига хипермаркети Walmart бананите са най-добре продаваната стока.

Споделете.

Коментирайте

Close