Вкуси България със SlowTours.bg

Звездата Морган Фрийман превърна ранчото си в огромен пчелин

0

Морган Фрийман, актьорът, режисьорът и филантроп, добави нова титла към името си: пчелар. 81-годишната знаменитост реши да превърне ранчото си в Мисисипи, САЩ, в огромен пчелин върху площ от 124 акра.

“Полагат се много усилия за спасяване на пчелите на планетата. Ние не осъзнаваме, че те са в основата на растежа и вегетацията на растенията”, казва Фрийман в шоуто “The Tonight Show” на Джими Фалън. Актьорът започва заниманията си с пчеларство само няколко седмици по-рано и пред камерата разказва за опита си с отглеждането на пчели и необходимостта да се опазят и спасят пчелите с цел съхраняване на устойчива околна среда.

Морган Фрийман пренася 26 кошера от Арканзас в ранчото си в Мисисипи, пише сп. Forbes. Той се заема с подхранване на пчелите и помага за засаждането на медоносни растения като магнолии, лавандула, детелина и др. Намеренията му са само да подхранва пчелите, без да събира меда, прашеца и восъка им, нито да разрушава кошерите им. Фрийман разказва, че пчелите никога не са го ужилвали, макар да не носи пчеларски костюм или покривало.

Американската Агенция по опазване на околната среда (Environmental Protection Agency – EPA) подчертава Синдрома на разрушената пчелна колония като основна причина за упадъка на пчелите през последните пет години. Това е зле изучено природно явление, при което медоносните пчели работнички изчезват. Терминът е въведен през 2005 г. в САЩ и приет от ЕС с доклади от 2006 г. и 2008 г. и с него се описва неочаквано и необичайно опразване на кошерите в много страни и различни райони по света. Продължаващото измиране на пчелните семейства може да доведе до редица екологични и селскостопански проблеми, тъй като пчелите играят ролята на ключов опрашител за растенията, подчертават от ЕРА.

Миналата есен администрацията на американския президент Доналд Тръмп отмени забрана на Обама за използване на пестициди, които са опасни за пчелите, и отглеждането на генетично модифицирани култури в десетки национални резервати за диви животни, където е разрешено земеделие. Забраната не позволяваше използването на неоникотиноидни пестициди, които са свързани с намаляването на популациите на пчелите. Комбинацията от тези пестициди и устойчиви на насекоми ГМО култури е довела до огромен ръст при смъртността на пчелните семейства.

Изследванията, публикувани в списанието Science, свързват намаляващите популации от пчели с комбинация от паразити, пестициди и загуба на местообитания. Макар че няма доказателства, че пчелите ще изчезнат скоро, спадът на популациите от пчели ще продължи да оказва влияние върху дивата растителност и земеделските култури по света.

Споделете.

Коментирайте

Close