146 препарата за растителна защита вече са забранени в България, спират и още

0

В периода 2020-2021 г. около 18 активни вещества, влагани в препарати за растителна защита, ще бъдат забранени. Заради спирането на други 28 активни компонента през 2018-2019 г. у нас вече има забрана за 146 продукти за растителна защита, каза пред фермерите участници в годишните технически срещи на БАСФ в с. Старосел мениджърът на компанията за България и Регион Запад Ваня Горчева.

Сроковете за забрана за другите активни вещества са прогнозни, уточни Горчева, но предупреди, че най-много забрани има за фунгицидите. В България ще бъдат спрени между 60 и 80% от продуктите за растителна защита, посочи Ваня Горчева.

Основните предизвикателства пред земеделците са промяната в климата, новата Обща селскостопанска политика на ЕС и засилващият се регулаторен натиск от Европа по отношение на растителната защита, каза Горчева. тя увери, че препаратите “Капало”, “Дует ултра” и “Танго супер” на БАСФ ще могат да бъдат използвани и през 2020 и 2021 г.

За продуктите “Диамант” и “Алегро” още няма информация, затова не се запасявайте с тях, препоръча тя. Работата на компанията занапред ще бъде фокусирана в няколко основни направления – внедряване на нови фунгициди и хербициди, както и създаване на нова генетика семена от рапица и слънчоглед. Добрата новина е, че според най-новия доклад за добивите в Европа, в България се отчита ръст от 5-10%.

Споделете.

Коментирайте

Close