Хляб с квас, ябълковска пуска и шипков нектар – изборът на потребителите в Панаира

0

Родопски хляб с квас, пуска – деликатес от свинско месо в мехур, и био шипков нектар са сред победителите в конкурса “Изборът на потребителя”, който се проведе в рамките на изложбите “Фудтех”, “Винария” и “Вкусове от Италия” в Международен панаир Пловдив.

Състезаваха се 119 продукти, оценени от близо 3000 посетители. Партньор в организирането на надпреварата е Университетът по хранителни технологии (УХТ). “Българинът предпочита традиционни храни и напитки, но същевременно е отворен и за експерименти с вкуса. Бизнесът е настроен експериментално, а потребителите откликват положително на новостите”, коментира гл. ас. д-р Георги Тосков от УХТ, който бе в комисията.

Като пример той посочи сиренето лабне, което е сред победителите в категория “Млечни продукти”. То е на почит не само в Ливан, Йордан, Палестина, Сирия, Египет, а и близо до България в Кипър и Турция, напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело краве мляко. При консервите интересът е към съчетанието от традиционни рецепти и иновативни технологии, каза д-р Тосков.

Италиански щанд

Италианският щанд привлече посетителите с нови продукти от Апенините

В тази категория сред финалистите има три вида лютеница наред с екзотична паста от черен трюфел. В категорията “Хляб и сладкарски изделия” се откроява родопският хляб с квас, който отговаря на нагласите да се търси автентичното. Основното на хляба с квас е, че се приготвя само от брашно, вода и сол. В него липсват набухватели, подобрители и консерванти.

Старият вкус от миналото и естествен произход на суровините – това е формулата на успешните месни продукти, изтъкна д-р Тосков. В този раздел най-много точки събра ябълковската пуска – деликатес от пълнен със сурово месо свински пикочен мехур. Името на вкусния колбас идва от “пуска”, “пузка” – стара дума за пикочен мехур, използвана в димитровградските села. Традицията по приготовлението му се пази повече от век в някои села между Хасково и Първомай, а вече няколко години в село Ябълково се провежда Празник на ябълковската пуска.

В категориите “Кафе, чай, напитки” и “Ядки и сушени плодове” предпочитанията на потребителите са за биоизделия, затова сред наградените са био шипков нектар, био сок от червена ябълка, натурален сок от ябълка и арония, масло от черен кимион, био орехово масло. Голямата изненада е в категория “Вино”, където отличените продукти са най-много.

Потребителите харесват по-интересни интерпретации с плодов вкус, отбеляза д-р Тосков. Сред победителите са боровинково вино, череша с Мерло, купаж от Сира и Марселан, но има и класически варианти като Гъмза, Мелнишко вино, розе и други. В раздел “Спиртни напитки” също се акцентира на екзотичното, там се откроиха дюлева ракия и яйчен ликьор с шоколад.

Ния Кюркчийска Markovo Villas park

Ния Кюркчийска в уютната атмосфера на щанда на Markovo Villas park

Българите вече обръщат голямо внимание какво слагат на трапезата си, предпочитат здравословни храни и изделия на малки производители, с които могат да имат контакт и да получат информация, обобщи д-р Тосков. Той посочи, че за всички продукти от конкурса са дадени изключително високи оценки от взискателното жури на потребителите, като българските марки доминират в класацията.

Голямата награда – плакет, взимат 20 изделия, а с грамоти са отличени други 31, но разликата в резултатите между двете групи е много малка. Това е още едно доказателство, че производителите на храни и напитки у нас вече работят в по-висока орбита и пазарът скоро ще изглежда по различен начин, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Градът на виното привлича иновативни идеи на мениджъри от различни сектори. За първи път се представи и комплекс от затворен тип, разположен на площ от 100 дка в с. Марково, като проектът предвижда изграждането на 90 къщи, 10 от които вече са построени и имат свои собственици.

„Това е иновативна идея, защото нетрадиционният подход на мениджърите от Markovo Villas park се оказа успешна и привлече широк кръг заинтересовани посетители и изложители към модерния комплекс на 5 км от Пловдив“, посочи д-р Иван Соколов.

Според него българският предприемачески дух е събуден и намира нови възможности за презентиране и реализиране на своите продукти и проекти. За първи път в Града на виното представи три свои творби младата художничка Ния Кюркчийска, с които допълни уютната атмосфера на щанда на строителната компания.

Споделете.

Коментирайте

Close