2015-та е най-горещата година досега

0

РИЕТИ, ИТАЛИЯ. 2015-та се очертава като най-горещата година досега, а петгодишният период 2011-2015 г. е най-топлият, отчитан някога. Това показват анализите на Световната метеорологична организация към ООН. Високите температури се дължат на глобалното затопляне, причинено от човешка дейност и на голямата активност на климатичното явление „Ел Ниньо” в Тихия океан. Още по-екстремни промени във времето учените очакват през следващата година.

Стойностите, които термометрите отчитат, непрекъснато се покачват и ако не се вземат ефективни мерки, с които промените в климата да бъдат овладени, температурата на земята може да се повиши с цели 5 градуса до края на този век, посочиха експерти и учени по време на XII-ия Международен медиен форум за опазване на околната среда, организиран в Риети, Италия, от Асоциацията на Greenaccord. Ханс Йоахим Шелнхубер, директор на института в Потсдам за изследване влиянието на климата и член на Папската академия на науките, предупреждава, че покачване от 5 градуса ще доведе до края на нашата цивилизация.

Той фокусира вниманието си върху продължаващото нарастване на температурата на Земята през последните 135 години, време, през което сме замърсили атмосферата с 500 хиляди милиарда тона въглероден диоксид. Неговият призив е да всички ние да вземем активно участие в борбата с климатичните промени, така че стойностите, с които температурите ще нараснат да не са повече от 2 градуса. “Това ще включва необратимо разпадане на ледниците в Гренландия, с последващо покачване на 7 метра от морското равнище.”

Дейвид Р.  Истърлинг, учен от National Climatic Data Center, най-големият архив за метеорологични данни в света, обясни как САЩ харчи всяка година “милиард долара за щети, причинени от природни бедствия в следствие на глобалното затопляне. Какво можем да очакваме? Тропическите циклони, торнадо, райони, засегнати от суша, необичайно топли дни и всички това до края на XXI век.

Глобалното затопляне неминуемо оказва своите гибелни последствия върху природата, едно от които е постепенното изчезване на ледниците от Земята. Сванте Бодин, професор от International Cryosphere Climate Initiative, смята, че неблагоприятните събития могат да поемат обратен ход и “топенето на полярните ледници и киселинността на океанските води в Северния Атлантически океан могат да бъдат обратими при условие, че покачването на температурата се задържи на сегашните нива”.

Докато едни места биват наводнени, други страдат от нечувана досега суша, засягаща по-малко развитите райони в света. Например, по факти на Збигнев В. Кундзевиц, експерт от Полската академия на науките, една трета от населението на Африка е пряка жертва на сушата, като до този момент около 1 милиард души нямат достъп до вода. Тенденцията е това число заплашително да нараства, достигайки до 2.5 милиарда души до 2025 г. Тази статистика води след себе си логичните заключения за възможна екологична криза, нарастване броя на бежанците, търсейки достъп до вода и пълноценен начин на живот, както и безброй други негативи.

Detelina Dineva

Детелина Динева

Автор: Детелина Динева,

репортер в Agronovinite.com,

специален пратеник в Риети, Италия

Споделете.

Коментирайте

Close