Вкуси България със SlowTours.bg

5 психологически трика за добро управление на стадото

0

Животните от вашето стадо са живи същества, точно като кучето и котката, които отглеждаме като домашни любимци вкъщи. Говедата, козите, прасетата, кокошките, разбира се и овцете, са животни и трябва да проявяваме към тях адекватно отношение.

Темпераментът на животните е различен и в много случаи се налага специален подход към всеки вид и порода, когато, например, искаме да ги изведем на паша, да успокоим стадото или да ги накараме да се движат.

Нови проучвания, цитирани от Cattlenetwork, доказват, че има значение как третираме животните, които отглеждаме в нашата ферма. Иначе казано трябва да знаем какво да направим, когато искаме добитъкът да ни слуша и следва.

1. Движете се на зиг-заг между животните, за да ги накарате да се придвижат

Първата стъпка, за да накараме стадото да се премести, е да започнем да се разхождаме на зиг-заг между животните. По този начин ще разсеем напрежението и ще им създадем комфорт. Освен това животните така разбират, че трябва да започнат да се движат. При този подход те се чувстват добре и им се създава впечатлението, че за тях самите ще бъде добре да се преместят някъде другаде – т. е. не им се натрапва авторитетът, волята и заповедите на стопанина.

2. Не трябва да тръгваме твърде рязко, когато искаме стадото да ни последва

Не бива да потегляме твърде рязко, когато искаме стадото да ни последва. Животните си създават впечатление, че се движите твърде бързо, което според тях не значи, че е редно да ви последват.

3. Тръгне ли веднъж стадото, отдръпнете се

Веднъж щом стадото тръгне, се отдръпнете на няколко крачки и оставете животните на спокойствие. Ако ги последвате веднага, ще решат, че правят нещо правилно. Ако отделни животни от стадото не тръгнат, въпреки че групата вече се движи, започнете да се разхождате на зиг-заг между спрелия на място добитък.

4. Ако спазвате правилата от 1 до 3, създавате у животните идея какво точно правят

Когато се изпълняват тези стъпки от водача и у животните в стадото се създаде идея какво точно правят, те и занапред, когато бъдат изкарвани, няма да се отделят. Няма да се спират излишно и цялото действие ще протича по-гладко. Ако едно животно не иска да се движи, не го притискайте твърде много. То се разстройва и започва да търси последното място, на което се е чувствало добре, така че е вероятно не само да не ви последва, а дори да се отдръпне, ако бъдете твърде строги.

Кравите и особено малките теленца са едни от най-трудно дресируемите селскостопански животни. Те често не изпълняват желанието на водача/пастира, защото са по-инатливи и искат специален подход.

Първо и най-важно, не карайте животните да правят нещо насила. Не ги натискайте твърде много, както вече казахме, те също разбират какво се случва и е много вероятно да се разстроят и още по-малко да ви слушат.

5. Не карайте животните да правят нещо насила

При теленцата и кравите често ще срещнете проблема, че част от стадото не иска да се движи. Вместо да крещите по тях и да ги бутате с ръце, се постарайте да ги групирате на принципа майка с дете. Така майките ще са по-спокойни, децата също, и ще станат по-приятни за изкарване на паша. Ако въпреки групирането не желаят да се движат, започнете да се движите бавно около тях, за да ги подтикнете.

Веднъж щом животните тръгнат чрез новите методи, за които ви разказахме, те ще се чувстват много по-добре, защото ще останат с впечатление, че те сами са взели решението за преместване от едно на друго място.

Споделете.

Коментирайте

Close