Вкуси България със SlowTours.bg

Безжичен електропастир управлява стадото с виртуална ограда

0

Безжичните електропастири за едрия рогат добитък може да станат нещо обичайно, ако фермерите възприемат нова австралийска технология, което създава виртуални огради за контрол на пасището.

rob-and-ainsley

Ейнсли Макартър (вдясно). Сн. Westpac.com.au

Нашийниците eShepherd за говеда представляват цифрова технология, създадена от start-up предприятието Agersens. Те са леки и се захранват със слънчева енергия. Използвайки уеб приложение, електропастирът “рисува” виртуални огради на база GPS координати на картата на имота.

Когато животните се приближат до невидимата ограда, нашийникът издава звук, който говедата разпознават като знак за спиране и завъртане. Ако не реагират на звука, те получават лек електрически импулс.

Обучението на животните отнема около 7 до 10 дни, казва пред Westpac.com.au Ейнсли Макартър, която вече изпробва новите електропастири в своята ферма за месодайно говедовъдство на централното крайбрежие на Куинсленд. “Системата работи и е чудесен инструмент, който ни помага да управляваме пашата си”. Фермерката и съпругът и Роб имат стопанство върху 120 000 декара и са монтирали безжичните нашийници на около 450 от общо 5000 говеда.

Джейсън Чафи, главен изпълнителен директор на Agersens, казва, че успехът при първоначалните изпитания на електропастира е предизвикал нарастващ интерес сред говедовъдите. Чафи изчислява, че системата eShepherd може да помогне на Макартър да постигне 40% увеличение на използването на пасищата, 20% увеличение на стойността на земята поради повишена товароносимост и 3% намаляване на загубите на запаси. Компанията производител на електропастирите планира разширяване на пазарите си, затова се очаква сегашната единична цена от 300 долара да намалее.

Споделете.

Коментирайте

Close