Вкуси България със SlowTours.bg

Манголд за здрави кости, имунитет и добро зрение

0

Манголдът е тревисто растение, което се отглежда заради листата си и разнообразието на множество хранителни вещества в тях. Най-широко разпространен е в района на Средиземно море, но в последните години успешно се отглежда и в България.

Манголд за по-добър имунитет и храносмилане

Манголдът е изключително ефективен за повишаване на имунитета. Това е отлична храна за регулиране на храносмилането, благодарение на високото съдържание на фибри. Фибрите са важни, защото свързват излишната вода и токсичните съставки, ускоряват преминаването на храната през червата и елиминират храносмилателните проблеми. Тъй като въглехидратите са много важни за мозъка и цялата нервна система, манголдът е изключително полезен за облекчаване на нервността и засилване на концентрацията.

Манголд при високо кръвно и мускулни крампи

Манголдът има благоприятен ефект върху регулирането на високото кръвно налягане и върху сърдечно-съдовата система. Той намалява вредното въздействие на свободните радикали върху много органи в тялото и има противовъзпалително действие.
Манголд
Манголдът облекчава мускулни крампи и мигрена. Някои проучвания са установили, че манголдът може да намали честотата на рак на стомашно-чревния тракт.

Манголд за здрави кости и добро зрение

За здрави кости също се препоръчва консумацията на манголд, поради съдържанието на витамин К, калций, магнезий и витамин D, докато лутеинът и зеаксантинът в манголда са чудесни за запазване на зрението. Те принадлежат към групата на каротеноидите и имат благоприятен ефект върху ретината на окото, предотвратявайки дегенерация на макулата, която е свързана със стареенето и е най-честата причина за слепота в света. В същото време лутеинът и зеаксантинът запазват епителните клетки, които са отговорни за доброто зрение. В допълнение, лутеинът осигурява защита на кожата от вредното виляние на UV лъчите.

Защо и как да консумираме манголд?

Енергийната стойност на 100 грама прясен манголд е 19 kcal, от които 3,7% въглехидрати, 1,8% протеини и 0,2% мазнини. Съдържа разнообразни минерали: мед (0,18 mg), манган (0,36 mg), фосфор (46 mg), магнезий (81 mg), калий (379 mg), цинк (0,36 mg), желязо (1,8 mg) , селен (0,9 mcg) и калций (51 mg). От витамините манголдът съдържа витамин С (30 mg), тиамин (0,04 mg), рибофлавин (0,09 mg), ниацин (0,4 mg), пантотенова киселина (0,17 mcg), витамин B6 (0,09 mg), фолиева киселина (8,4 mcg) ), витамин Е (1,9 мг), витамин К (830 мкг), витамин А (306 мкг) и холин (18 мг). В 100 g манголд има 1,6 g диетични фибри, 3,7 mg бета каротин и 11 mg лутеин и зеаксантин. Препоръчва се манголдът да не се вари много, за да се запазят полезните хранителни вещества.

Споделете.

Коментирайте

Close