Вкуси България със SlowTours.bg

7 симптома на топлинен стрес при животните

0

Високите температури през летните месеци са опасни за добитъка и домашните животни, понеже могат да доведат до топлинен стрес. Влажността на въздуха и жегите през летните месеци се оказват опасни за добитъка и домашните животни, понеже могат да доведат до топлинен стрес.

При кравите се наблюдава намаляване на количеството мляко и на неговата масленост. Топлинният стрес възпрепятства и репродуктивността на животните, а в някои случаи е причина за загуба на телесно тегло. Жегата създава предпоставки и за субклинична ацидоза.

Инстинктивно животните започват да дишат тежко, за да се охладят. Те излагат тялото си на въздушен поток и стоят продължително време изправени, поради което се нарушава здравословното състояние на вимето и копитата им.

Основни симптоми на топлинен стрес

• Повишена честота на дишане;
• Повишен прием на вода;
• Прекомерно изпотяване;
• Намалено производство на мляко;
• Промяна в състава на млякото (понижаване на процентите на млечните мазнини и протеини);
• Промяна в концентрацията на хормон в кръвта (повишен пролактин);
• Променено поведение – търсене на топлина, отказ да легне и да стои до водното корито.

Как да предотвратим топлинния стрес?

За да се предотврати ниската производителност, на добитъка се осигурява сенчесто място за паша и постоянен източник на студена, чиста вода. Много често се наблюдава струпване на добитъка около воден източник, затова е необходимо той да е разположен близо до подслона. През летните месеци кравите пият между 60 и 110 литра вода дневно, при това със скорост 14 литра за минута от коритото.

Употребата на качествени фуражи поддържа нормален хранителен прием, понеже храносмилането също може да бъде причина за производството на топлинна енергия. Повишаването на топлината може да бъде резултат от ферментация в търбуха, затова е необходимо да внимавате с фуража, чието съдържание е богато на влакна.

При конете се наблюдават признаци на прекомерно изпотяване и понижена консумация на фураж. Необходимо е максимално ограничаване на физическото натоварване през горещите часове. Може да се добавят електролити към храната, за да се заместят изгубените при изпотяването соли, или да се поливат краката на животните с вода, за да се охладят.

При кравите също се наблюдава учестено дишане. Осигуряването на сенчесто място ще понижи количеството на слънчевата радиация с 50 на 100. За да избегнете придвижването на животите в открити пространства при високи температури преместете загражденията близо до доилните зали.

Кравите не обичат да ходят на повече от 250 метра, за да пият вода. Важно е и да се съсредоточат върху източника на захранване. В случай че им дадете фураж с високо съдържание на влакна, може да увеличите топлината от ферментацията в търбуха и по този начин да увеличите топлинния товар на кравата.

Използвайте пръскачки, които да мокрят животното до кожа. Доказано е, че употребата на пръскачки е причина за повишена продукция и по-високо качество на живот. Необходимо е да предоставите достатъчно време на добитъка, за да пие вода.

Сред най-силно податливите домашни животни на слънчево изгаряне и топлинен стрес са прасетата. Те трябва, да се предпазват от продължителен престой на пряка слънчева светлина или високи температури. Необходимо е да им осигурите кални площи, достатъчно вода и почивка в прохладни помещения.

При отглеждане на пилета се препоръчва изграждане на механична вентилация. Осигуряват се добри условия, които не позволяват загубата на студения въздух и системи за контрол на температурата. Стопаните трябва, да се съобразят и с изграждането и разположението на гнездилките, за да се избегнат опасността от превръщането им в топлинни капани.

Споделете.

Коментирайте

Close