Вкуси България със SlowTours.bg

8 важни правила за добри и богати реколти от ягоди

0

За да отгледаме ягоди, които дават обилна и качествена реколта поне два пъти в годината, е важно да следваме някои важни правила. За засаждането на ягоди изберете това място от градината, в която сте отглеждали преди това фасул, грах, соя, люцерна и др. бобови култури. Добре се развиват ягодите и след тикви, марули, салати, лук, спанак.

Как да разпознаем добрия ягодов разсад

Прихващането зависи от качеството на посадъчния материал. Разсадът трябва да е с най-малко 3 оформени листа с къси и здрави листни дръжки и една или повече пъпки. Корените не бива да са бели на цвят, а да са жълто-кафеникави, с дължина най-малко 6-7 см и добре обрасли с коренови власинки.

Избор на добър сорт ягоди

За да берете ягоди по-продължително време,подберете сортове с различни срокове на зреене – ранни (Роксана, Сюрприз де хал), средноранни (Горела, Фаворит, Кеймбридж, Холидей, Покахонтас) и по-късни (Зенга Зенгана, Ред гаунтлет, Биляна). У нас са познати и тъй наречените „месечарки“, които плододават всеки месец. Плодовете им са по-дребни, но са вкусни и ароматни.

Подготовка на почвата преди засаждане на ягоди

Преди засаждането трябва да обърнете площта с права лопата на 30 см, предварително да разхвърлите прегорял оборски тор около 5 кг на кв.м, шепа суперфосфат и около 20 г на кв.м калиев тор. Разстоянието между редовете трябва да бъде 60-70 см, а между растенията в реда 20-25 см.

Предимства на мулчирането с черно фолио

Ако сте се снабдили с полиетиленово фолио, предварително се подготвят 10 см високи и 75 см широки лехи. При използването на фолио насаждението не се заплевелява, затоплянето на почвата става по-бързо и плодовете узряват една седмица по-рано. При този начин на отглеждане добивът е с около 30% по-висок.

Фактори за зреенето на ягодите

Мулчирането на почвата с черно фолио е сред основните технологични фактори за удължаване на времето за зреене на плодовете. Други важни фактори са срокът за засаждане на растенията, окосяването на листата, използването на култивационни съоръжения.

Как да имаме и втора реколта ягоди

При пролетно засаждане на ягодовите растения (април) с добре развит, съхраняван в хладилник разсад и съответните грижи, в началото на лятото на същата година може да се добият около 500-600 кг/дка плодове. Така времето за зреене на плодовете в даден район може да се удължи с 12-15 дни. При окосяването на листата на ремонтантните сортове ягоди непосредствено след беритбата на плодовете в началото на есента се добива втора реколта – над 600 кг/дка.

Отглеждане на ягоди в оранжерии

Не по-малко влияние за удължаване на времето за добиване на плодове през годината оказват култивационните съоръжения – стъклени и пластмасови оранжерии. В отопляеми оранжерии плодовете започват да зреят в началото на март, като този процес продължава до края на април, а добивът достига над 3000 кг/дка. В пластмасови оранжерии зреенето на плодовете в зависимост от района започва от началото на април и продължава до втората половина на май, като добивът е над 2000 кг от декар.

Подходящи райони за ефективно производство на ягоди

Подходящи райони за ефективно производство на ягоди по тази технология има в много части на Южна България, които се характеризират с повече слънчеви дни и по-високи температури на въздуха в края на зимата и началото на пролетта, както и с по-слаба снежна покривка.

Споделете.

Коментирайте

Close