8 важни правила за успешно отглеждане на пиленца

1

Много стопани залагат на ранното отглеждане на пиленца и пуйчета за общо ползване и за бройлери. Необходимо е да се съобразяват с някои важни и основни правила при полагането на ежедневните грижи за малките птици.

Пиленцата се нуждаят от много топлина

Пиленцата имат нужда от много топлина. Нищо не помага така добре за тяхното бързо развитие, особено в първите няколко дни, както топлината. При естественото люпене за затоплянето на малките се грижи майката, но и на нея трябва да се помогне. Затова в първо време квачката, заедно с пиленцата се държи в топло помещение. Пускането на новоизлюпените трябва да стане след няколко дни от излюпването им и то само при топли и слънчеви дни.

Пиленцата не обичат влагата

Пиленцата не могат да понасят влагата, затова помещението, в което се държат, трябва да бъде сухо. По същите причини те не трябва да се пускат навън при влажно време и да ходят по тревата преди да се е вдигнала росата. Малките трябва да се пазят от дъжд.

Пиленцата имат нужда от въздух и светлина

Пиленцата се нуждаят от светлина и въздух, затова те трябва да се държат в широко, чисто, проветриво помещение, където слънцето има свободен достъп. Всеки път, когато времето позволи трябва да се пускат на чист въздух и да се греят на слънцето.

Пиленцата обичат чистотата

Пиленцата трябва да се пазят чисти, всяко зацапване на пуха им с кал, с изпражнения и други нечистотии се отразява много зле върху тяхното здравословно състояние и върху растежа им.

Пиленцата не понасят скуката

Пиленцата страдат от скука и затова те трябва да се държат само групово, но не повече от 50-100 в една група.

Малките пиленца трябва да се движат

За ускоряване на развитието и растежа им, малките се нуждаят от движение. Затова при добро време, трябва да им се даде възможност да се движат на свобода и чист въздух.

Пазете пиленцата от неприятели

Новоизлюпените и поотрастващите са слаби и безсилни да се борят със своите неприятели и врагове, вземете мерки навреме за запазването им от различни насекоми (бълхи, кокошинки, кърлежи) от крилати хищници и така също и от котки, плъхове, порове, лисици и др.

Хранете пиленцата с питателна храна

Пиленцата се нуждаят от добра и питателна храна, отговаряща на изискванията им. Спазването на горните правила гарантира успешното отглеждане на малките птици.

Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close