Вкуси България със SlowTours.bg

Африканска чума по свинете пламна в Съединение, избиват прасетата

0

Първично огнище на болестта Африканска чума по свинете е засечено в лично стопанство в гр. Съединение, Пловдивско. Прасетата в трикилометровата предпазна зона ще бъдат умъртвени.

Животните в 10-километровата зона, която обхваща селата Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово и Тополи дол ще бъдат поставени под наблюдение, стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. От Областната управа

Със заповед на директора на БАБХ утре по обяд ще бъде организирано принудително умъртвяване по хуманен начин на прасетата в 3-километровата зона около Съединение. Труповете ще бъдат загробени под специален надзор. Помещенията за свине, транспортните средства и дворовете трябва да се почистят дезинфекцират. В Пловдивска област се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение се прави за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени и от тях са взети проби.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището ще се вземат проби от домашните прасета и ако се открие вирус на Африканска чума по свинете, то ще бъде умъртвено. Ще се извършват и ежеседмични прегледи и всички свине с признаци на заболяването, ще се изследват. Ще бъде извършено преброяване и актуализиране на данните за отглежданите прасета. Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните призова всички стопани да регистрират отглежданите от тях животни.

Споделете.

Коментирайте

Close