BASF Priaxor

БАБХ с инструкции за избиване на прасетата при Африканска чума по свинете

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подготвя мерки за избиване и на прасетата в страната при възникване на огнище на Африканска чума по свинете (АЧС). Засега това икономически опасно заболяване не е регистрирано в България, но има огнище в Румъния на около 60 км от северната ни граница. БАБХ изисква свиневъдите да си съставят индивидуални планове за евтаназиране на животните в случай на чума, както и да посочат техниката за умъртвяване на прасетата.

Междувременно стана ясно, че компютърната фирма “Глобул вижън 2018” от Подуяне само 21 дни след регистрирането си в съда е вписана в Регистъра на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) като единствен  доставчик на препарати за диагностика на африканска чума по свинете. Това е станало още преди да получи официална оторизация за дистрибутиране от френската фирма производител “IDvet”. Пълномощното, издадено от френска страна, също е с по-късна дата – 1 август 2018 г.

Както Агроновините вчера съобщи, същата прясно създадена фирма единствена у нас е упълномощена от френската компания да търгува препарати и за диагностика на чума по овце и кози. Нещо повече, БАБХ обяви обществена поръчка с пряко договаряне с дружеството от Подуяне, за да достави препаратите на стойност над четвърт милион лева. Управителят на фирмата – 28-годишният Никола Явахчов, според bTV работи в Центъра за градска мобилност в София като служител на наказателен паркинг. Твърди, че е получил покана от БАБХ за пряко договаряне.

“Аз се занимавам с много бизнеси и това е един от тях. Просто имам необходимите контакти и отдавна преговарям с френската лаборатория да стана техен дистрибутор. Ще участвам и ще регистрирам навсякъде и ще печеля с качество, защото това е една от водещите френски европейски лаборатории, и с цена, защото имам преференциален договор”, казва Явахчов пред bTV.

Днес пресцентърът на БАБХ излезе с официално становище, озаглавено “Какво наложи доставката на препарати за диагностика на чума по дребните преживни животни”. В него се казва, “че на 2.07.2018 г. НДНИВМИ е закупил неголямо количество китове за диагностика от “Лабор Диагностик” – дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра на НДНИВМИ.

При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества. (…) Това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България (…).

Преди обявяване на поръчката „Глобул вижън 2018“ ЕООД е представила пълномощно да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от “IDvet Genetics”, Франция, подписано от Филип Поркюе – главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги покани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител”.

Проверка на Агроновините установи, че пълномощното, както и официалната оторизация на компютърната фирма от френска страна са с дата 1 август 2018 г. Остава загадка на какво основание предварително фирмата е била вписана в регистъра на НДНИВМИ и то за доставка на препарати както за диагностика на чума по овце и кози, така и за Африканска чума по свинете. Справка в Агенцията по обществените поръчки показва, че засега БАБХ не е обявила обществена поръчка за доставка на препарати за диагностициране на чумата по прасетата.

На 6 август БАБХ е изпратила писмо до директорите на областните дирекции по безопасност на храните, в което ги инструктира за съставянето на т. нар. “контингенс” планове за всички индустриални свиневъдни стопанства, фамилни ферми и стада от породата Източнобалканска свиня, като идеята е свиневъдите сами да си евтаназират животните в случай на Африканска чума. Те трябва да посочат метода и техниката за умъртвяване на свине, както и лицата, които ще го прилагат.

БАБХ иска да се знае и начинът, по който ще се обезвреждат труповете на свине, съобразен с капацитета на фермата, изисква и предварителна договорка с кметовете за места, където избитите животни да бъдат загробвани.
свине
Днес, 9 август, БАБХ организира закрита за медиите среща между 13 представители на свиневъдната индустрия в България и 9 ръководители и експерти от Агенцията. Сред набелязаните мерки за справяне с евентуално огнище на Африканска чума по свинете е избиването на прасетата, гледани от хората в задните им дворове.

Това ще става “в населените места в радиус най-малко от 10 км около от индустриалните ферми”, а според административните територии радиусът може да е над 30 км. Това е записано в Протокола от срещата със свиневъдния бранш, с който Агроновините разполага.

Друга обсъждана мярка за справяне с евентуална епидемия от Африканска чума по свинете е индустриалните ферми да “предоставят месо (заклани свине) от фермите си за хората от населените места около тях като компенсация”.

По време на срещата експерти от БАБХ са признали, че контролът върху свинефермите е почти невъзможен и дали пример със стопанство в Монтанско, засечено да използва забраненото от 12 г. у нас и от 17 г. в Европейския съюз трупно брашно. Първият път БАБХ направили предписание, връчено с полиция, при втората проверка експертите от Агенцията не били допуснати. Влезли екипирани, тъй като ги посрещнали свободно пуснати близо 15 кучета пазачи. Тогава отново намерили забраненото трупно брашно.

Днес представителите на едрите индустриални свиневъди са взели решение да не коментират пред медиите набелязаните по време на срещата мерки за справяне с Африканската чума по свинете. “Три часа и половина говорихме с хората от БАБХ и МЗХГ и за момента няма да комуникираме с тези, с които предприемаме мерки, чрез медиите”, каза за Агроновините Цветан Илиев, прокурист на “Бони холдинг”. По думите му, холдингът отглежда 1/3 от прасетата в България.

“Взимат се мерки за справяне с Африканската чума по свинете, но не бих искал да коментирам – това е много опасно икономическо заболяване”, отбеляза Румен Андреев от Управителния съвет на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, който е и изпълнителен директор на “Месокомбинат – Ловеч” АД.

“Опасяваме се, че нашите животни ще имат съдбата на овцете и козите в Странджа, но с тази разлика, че ще се наложи сами да си ги умъртвяваме. От две години настояваме пред БАБХ да бъдат разписани единни мерки за биосигурност за фермите за пасищно отглеждане на Източнобалканска свиня и нейните кръстоски, но нито имаме някакъв отговор, нито има разписани мерки.

По тази причина прасетата ни ще бъдат избити. Ролята на БАБХ не е да убива животните, а да създава правила и да упражнява контрол”, изтъкна пред Агроновините Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня – Шумен. Членовете на развъдната организация отглеждат общо близо 2300 черни прасета от изчезващата стара българска порода.

UPDATED, 10.08.2018

Министър-председателят Бойко Борисов увери, че ще провери случая с обществената поръчка на БАБХ “за препарат срещу чумата”. “Ще проверя случая и ако са направили такъв заход ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да получен до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове”, заяви във Варна премиерът.

По-късно днес БАБХ обяви, че заради обществените съмнения прекратява конкурса за избор на фирма за доставки на препарати за диагностика на чума по дребните преживни животни. “Взетите близо 8 хиляди проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК). Финансирането на изследванията също ще се поема от ЕК”, съобщи на извънредна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Той пак настоя, че “БАБХ юридически е действала напълно законно”.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close