Плевенска област пламна от Африканска чума по свинете

0

Плевенска област е пламнала от болестта Африканска чума по свинете, която се разпространява много бързо в личните стопанства на хората. Констатирани са още шест огнища на опасното заболяване, за което няма ваксина, нито е измислено лечение.

Заболели са прасета в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала, а преди дни заразата бе потвърдена в други две села в Плевенско – Жернов и Новачене, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) . Утре всички домашни свине в засегнатите райони ще бъдат умъртвени.

Собствениците на избитите през 2019 г. прасета ще бъдат компенсирани с общо 30 000 лева помощ по de minimis, реши УС на ДФ “Земеделие”. Средствата ще се предоставят на собствениците на унищожени животни в трикилометровата предпазна зона.

Помощта ще се изплаща на стопаните, чиито животни са включени в изготвен от БАБХ списък. Тя противоречи на закона, тъй като свинете не са притежавали задължителната индивидуална идентификация.  ДФ „Земеделие” и аграрното министерство ще изготвят указания за предоставяне на помощта и ще определят сроковете за прием на заявления.

Заради бързото разпространение на Африканската чума по свинете в Плевенско са създадени зони на рестрикция – 3 км предпазна и наблюдавана зона, в която влизат област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Междувременно в официална позиция БАБХ припомни, че няколко години поред призовава за увеличаване на отстрела на дива свиня,  за да се редуцира вероятността за разпространение на АЧС сред дивата популация. “В тази връзка през ловния сезон 2018 г. БАБХ намали цената за трихинелоскопиране в нейните лаборатории от 12 лв. на 0,50 лв. Въпреки това не се отчете осезаемо увеличаване на отстрела, което показва, че мярката не е била ефективна”.

ДФЗ отпуска 3,25 млн. за мерките по имунопрофилактика

УС на ДФ “Земеделие” гласува и предоставянето на 3, 25 млн. лв. за извършени ветеринарни мероприятия през първите 5 месеца на 2019 г. Средствата се отпускат по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“.

Отпуснатият бюджет ще се разпредели по направления, както следва:

  • Имунопрофилактични мероприятия – 1 377 314 лева;
  • Клинични изследвания – 1 050 002 лева;
  • Вземане и изпращане на проби за лабораторни изследвания – 447 510 лева;
  • Идентификация на еднокопитни животни отразяване на данните във ВетИС – 483 лева;
  • Отразяване на данни по идентификация във ВетИС – 373 619 лева.

Гласуваните средства са част от общия финансов ресурс по схемата, който за тази година е в ръзмер на 20 млн. лв.

Българската агенция по безопасност на храните счита, че освен недостатъчния отстрел, важен фактор за увеличаване на популацията на дива свиня е и масовото подхранване и призова то да бъде преустановено незабавно. Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването има на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Всичко за болестта вижте на https://bit.ly/2u1pmTN..

Споделете.

Коментирайте

Close