Цяла област в Словакия пламна от Африканска чума по свинете

0

Цялата област Требишов в Словакия, близо до границата с Унгария, е пламнала от болестта Африканска чума по свинете. В региона са засечени шест огнища на заболяването, показват данните на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Засегнати са лични стопанства тип “заден двор”, болестта е потвърдена и при диви прасета в селищата Земплин, Свята Мария, Брехов и Рад-Хрушов. Заразата се е разпространила само за две седмици, след като първото огнище на АЧС в Словакия бе обявено на 27 юли в село Стражне, област Требишов, Кошицки край.

“Заболяването бе потвърдено след тестовете на биологичен материал в националната референтна лаборатория”, съобщи пред Sme daily Даниел Хрежик от пресслужбата на словашкото министерство на земеделието.

Въпреки че в област Требишов са въведени мерки за ограничаване на заразата – определени са 3-километрова и 10-километрова предпазни зони около огнището, болестта продължава да се разпространява.

Последните огнища на Африканска чума по свинете, докладвани на OIE през последната една седмица, са в Лаос, Мианмар, Русия, Румъния, Латвия, Украйна, Унгария, Молдова, Камбоджа и Сърбия. Междувременно заради руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор въведе временни ограничения за доставки в Русия на свински продукти от България и Словакия.

Властите в Москва информираха, че поради влошаването на епидемиологичната ситуация в двете страни от 9 август се въвеждат временни ограничения за доставката на живи свине, свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо, свински ембриони и семена течност от глигани в Руската федерация. Изключение правят обработени за унищожаване на вируса продукти.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close