Африканска чума заразява свинете в съседна Румъния

0

Първо огнище на африканската чума по свинете бе засечено в съседна Румъния. В две ферми в северния окръг Сату Маре са открити животни, заразени с вируса. Някои от тях са починали от заболяването, а други са умъртвени. Властите за взели необходимите мерки, извършват се проверки в съседните райони.

Първоначално ветото бе за внос на територията на Общността, а впоследствие и за вътреобщностна търговия с живи свине и със свински продукти, не претърпели термична преработка.

Властите първоначално предположиха, че вирусът е пренесен от диви свине, тъй като регионът е гъсто залесен и с голяма популация на глигани, но в последствие излязоха с тезата, че вирусът е бил вкаран в страната чрез заразени продукти от животински произход, внесени от Украйна.

Случаи на болестта има в редица източноевропейски страни – Полша, Латвия, Литва, Естония и Чехия. Освен в страните членки на Европейския съюз африканска чума по свинете има в Украйна, Беларус и Русия.

В Чехия обявиха извънредно положение за региона на град Злин, а германските власти издадоха брошура с препоръки как да се предотврати пренасянето на вируса.

Преди два месеца Румъния бе допусната в официалния списък на страните свободни от класическа свинска чума. Сега властите започват проверки на всички международни летища, на морските и речни пристанища. Специално внимание ще бъде обърнато на превозните средства, преминали през някоя от страните със случаи на африканска чума по свинете.

В България досега не е имало случаи на опасното заболяване. Пред БНР д-р Александра Митева от БАБХ коментира, че е въпрос на време африканската чума по свинете да се прехвърли и у нас. Тя съобщи, че нивата на смъртност от тази болест са много високи. Вирусното заболяване обхваща и дивите свине, а борбата с него отнема години.

Предаването на африканската чума по свинете се извършва чрез пряк контакт между болни и здрави животни. Непрякото заразяване става при хранене с отпадъци, които съдържат заразени месо, чрез причинители на вируса (помещения, транспортни средства, инвентар, дрехи) или чрез кърлежи.

Източници на вируса са кръв, тъкани , секрети и екскременти от болни и мъртви животни и кърлежи.
Превенцията става чрез контрол върху вноса, изхвърляне на отпадъците от транспортните средства, а в заразените зони се налага животните да бъдат заклани и унищожени.

За африканската чума по свинете няма ваксина, нито лечение. Като превантивна мярка у нас ще бъде засилен граничният контрол. Санитарните власти предупреждават свиневъдите да внимават с какво хранят свинете и да не допускат до тях външни хора.

Споделете.

Коментирайте

Close