Вкуси България със SlowTours.bg

Белгия официално ликвидира болестта Африканска чума по свинете

0

Белгия официално е свободна от болестта Африканска чума по свинете, обяви Европейската комисия. Предстои всички рестрикции да бъдат свалени и занапред страната да бъде заличена от картата с европейските държави, засегнати от Африканска чума по свинете, обяви Белгийската агенция за безопасност на хранителната верига (FASFC).

Първото огнище на АЧС в Белгия бе засечено при диви свине през 2018 г. в провинция Люксембург, част от регион Валония. Като мярка за справяне с епидемията бе наложена пълна забрана за преминаване на туристи, а някои свиневъди бяха принудени да избият животните си превантивно. Последният случай на Африканска чума по свинете в Белгия е точно преди една година.

След като Белгия получи разрешение да отмени всички ограничителни мерки, търговията със свинско месо ще бъде възобновена. Страната ще заработи по възобновяването на търговските сделки с трети страни извън ЕС, например Китай, които са наложили забрана за белгийското свинско месо. Междувременно Белгия поиска и Световната организация за здравето на животните (OIE) да възстанови статута й на страна, свободна от АЧС. Искането все още се разглежда, но то е решаващо за премахване на забраните за търговия с белгийско свинско месо.

Болестта Африканска чума по свинете обаче продължава да бъде проблем за Европа. Огнища има в Полша, Литва, Латвия, Естония, Румъния, България, Унгария и Словакия. През септември 2020 г. вирусът засегна популацията от диви свине в Германия. И там, точно както в Белгия, вирусът е открит само при диви прасета. Техният брой вече надхвърля 150 и местните власти продължават да въвеждат още по-строги мерки за ограничаване на заразата. Много прасета чакат реда си в кланиците в Германия, а това води до силен натиск върху цените.

В България болестта засегна близо 121 000 свине в индустриални и домашни стопанства. По данни на земеделското министерство, в страната преди разпространението на Африканската чума са се отглеждали около 660 хил. животни. Това означава, че за да се спре болестта, у нас е унищожена една шеста от популацията.

Споделете.

Коментирайте

Close