Вкуси България със SlowTours.bg

Чехия изкорени болестта Африканска чума по свинете

0

Чехия днес официално потвърди, че болестта Африканска чума по свинете (АЧС) е изкоренена. Страната бе засегната от инфекцията през юни 2017 г., а първият случай бе в района на Злин. Днес Чехия получи подкрепата на страните членки за премахване на всички ограничения заради болестта.

След откриването на първото огнище на болестта
Африканска чума по свинете, Комисията разположи своя ветеринарен екип на ЕС за извънредни ситуации и започна да работи в тясно сътрудничество с националните и регионалните власти по налагане на мерки за контрол на болестта. Такъв тип целенасочени мерки се прилагат и през последните месеци в Белгия – последната държава членка, засегната от АЧС.

Тъй като към април 2018 г. в Чехия не са установени повече случаи на Африканска чума по свинете, днес Комисията предложи на страните членки да премахнат всички ограничения, а предложението бе одобрено с гласуване в постоянния комитет. Витянис Андрюкайтис, комисар по здравеопазване и безопасност на храните на ЕС, приветства този вот, като подчерта, че „примерът на Чехия показва, че когато инструментите и стратегиите, разработени в ЕС, се прилагат правилно, болестта може да бъде контролирана и дори ликвидирана.

Политиките са ефективни и няма място за неоправдани търговски ограничения. Това е малка награда, но ние не можем да си позволим да се отпуснем, тъй като борбата срещу Африканската чума по свинете все още продължава”. Комисията ще приеме официално решението през следващите седмици.

Споделете.

Коментирайте

Close