Африканската чума се завърна в Сърбия, според властите влиза от България

0

Африканската чума по свинете (АЧС) се завърна в Сърбия – потвърдени са няколко случая в източната част на страната, недалеч от границите с България и Румъния. Огнищата са засечени в две ловни полета – “Видлич” около Димитровград и “Понишаве” край Пирот.

Това е вторият случай на АЧС в Сърбия, след като през август 2019 г. Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) еднократно обяви четири огнища на Африканска чума по свинете около столицата Белград. Ветеринарните служби на Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония обявиха временна забрана на вноса на свинско месо от Сърбия заради вируса. Оттогава досега западната ни съседка не е засичала случай на АЧС и през тази година се канеше официално да поиска статут на страна, свободна от чума.

Сега опасното заболяване се е появило заради естествената миграция на диви прасета. В момента тя не може да се контролира, тъй като животните са в размножителен период, съобщава Telegraph Business. И други съседи на Сърбия – Унгария и Румъния, имат огнища на чума, но заради близостта на Димитровград и Пирот до България сръбската преса твърди убедено, че болестта е влязла от нашата страна.

“Първата индикация, че Африканската чума по свинете идва от съседна България, се е появила около Нова година, когато в района на димитровградското село Петърлаш са открити шест мъртви диви свине”, посочва в обширен репортаж Večernje novosti. “Зоната по магистралата от Пирот до границата с България, както и областта от Горен и Долен Криводол до Пирот, е заразена. Африканска чума по свинете преследва стопанствата в България от две години”, припомня изданието.

Ловците в Сърбия са инструктирани да отстрелват глигани с цел намаляване на популацията им в засегнатите райони. Симптомите на Африканска чума по свинете са депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите. Свинете имат смущения в координацията на движенията. При женските има риск от аборт във всеки стадий на бременността. Често се наблюдава повръщане или запек, други имат кървава диария. По крайниците, около опашката и ушите се появяват подкожни кръвоизливи. Често настъпва кома и смърт. При тези симптоми стопаните незабавно трябва да се обърнат към ветеринар.

Споделете.

Коментирайте

Close