InVigor_Promo

OIE обяви четири огнища на Африканска чума по свинете в Сърбия

0

Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) обяви четири огнища на Африканска чума по свинете в Сърбия. Те са докладвани от ветеринарния лекар д-р Емина Милакара от Министерството на земеделието, горите и водите в Белград. И четирите огнища на заразата са при прасета в стопанства тип “заден двор” в близките до Белград окръзи Младеновац и Подунавие.

С официалното съобщение на OIE се слага край на спекулациите, продължили повече от седмица дали в Сърбия има или няма АЧС. До момента са открити общо 7 умрели от болестта животни, а други 114 прасета са избити заради Африканската чума по свинете. Хронологично са докладвани следните огнища:

  • 30 юли: домашно стопанство с 24 животни, от които 1 умряло от вируса на AЧС . Огнището е в село Рабровац-Суме, близо до Младеновац, Белградска област.
  • 1 август: домашно стопанство с 10 животни, 1 от които умряло от АЧС. Фермата е във Велика Кришна, на около 6 км югоизточно от първото огнище.
  • 6 август: домашно стопанство с 23 животни, от които 3 умрели от AЧС. Огнището е отново във Велика Кришна, близо до това, избухнало на 1 август.
  • 7 август: Най-голямото огнище, отчетено в доклада на OIE – стопанство с 64 прасета, 2 от които са умрели от АЧС. Случаят е Кушадак, област Подунавие, отдалечен на няколко километра от останалите три огнища.

Ветеринарните служби на Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония обявиха временна забрана на вноса на свинско месо от Сърбия заради вируса на АЧС. Налага се вето върху вноса на домашни и диви прасета, месо от домашни и диви прасета, както и продукти от свине, които не са били обработени по начин, който със сигурност е унищожил вируса на АЧС.

Напоследък вирусът се разраства в много страни от Източна Европа, сред които и България. Наскоро вирусът беше потвърден и в Словакия. След първите случаи на Африканска чума по свинете в зоната на Кавказ, сега 16 европейски държави се изправят срещу вируса.

Япония междувременно обяви 108 огнища на заболяването Класическа чума по свинете. Местните власти съобщиха, че са избили 1316 прасета. За последен път заболяването е засечено в Япония преди 27 години.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close