Caryx

Американски учени откриха нови антибиотици в почвата

0

Американски учени откриха ново семейство антибиотици в почвата. Природните антибиотици могат да се използват за борба с трудно лечими инфекции, се надява екипът на университета Рокфелер. Изследванията показват, че съединенията, наречени малацидини, унищожават няколко бактериални болести, които са станали резистентни към повечето съществуващи антибиотици, включително метицилин-резистентният стафилокок (MRSA).

Експерти твърдят, че откритието, публикувано в Nature Microbiology, дава надежда в борбата с различни заболявания. Резистентните към антибиотици заболявания са една от най-големите заплахи за глобалното здраве, посочва ВВС. Те убиват около 700 000 души годишно и спешно се нуждаят от нови лечения.

Лекарства от почвата

Почвата е покрита с милиони различни микроорганизми, които произвеждат множество потенциално терапевтични съединения, включително нови антибиотици. Екипът на д-р Шон Брейди в университета Рокфелер в Ню Йорк се е ангажирал да ги открива и изследва. Учените са използвали техника на секвенция на гени, за да анализират над 1000 проби от почвата, взети от САЩ. Когато откриват малацидини в много от пробите, те разбират, че са попаднали на важна находка.
Антибиотици
Учените тестват съединението върху плъхове, които са с метицилин-резистентен стафилокок и се оказало, че антибиотикът елиминира инфекцията в рани на кожата.

Сега изследователите работят за подобряване на ефективността на антибиотиците от почвата с надеждата, че те може да се прилагат ефективно при хората. Засега обаче е „невъзможно да се каже кога  малацидинът ще ще е приложим за лечение в клиниките“, коментира д-р Брейди. „Пътят от първоначалното откриване на антибиотика до клиничното му използване е дълъг и труден.“

Професор Колин Гарнър от Antibiotic Research UK заяви, че откриването на нови антибиотици за лечение на грам-положителни инфекции като MRSA е добра новина, но няма да отговори на най-належащите нужди.

„Загрижеността ни са така наречените грам-отрицателни бактерии, които трудно се лекуват и където съпротивата се увеличава“, каза той. „Грам-отрицателните бактерии причиняват инфекции като пневмония, кожни заболявания, инфекции на кръвта и пикочните пътища. Нуждаем се от нови антибиотици за лечение на тези заболявания.“

Споделете.

Коментирайте

Close