Caryx

Българска изба спечели медал в Германия с вино от немски сорт

0

Българската изба „New Bloom Winery“ от гр. Съединение спечели общо пет медала на международното винено състезание „Mundus Vini“, коeто приключи преди дни в Германия. Златно отличие получи виното „New Bloom“ от немския сорт регент. Това е дебют за серията в световния конкурс.

Регент е червен винен сорт с произход Германия, където е и най-разпространен. Подходящ е за направата както на вина, готови за консумация, така и за стареене в дъб. Сортовите вина са с плътно тяло, меки танини и аромати на череша и френско грозде.

Любопитното е, че именно българското вино от немски сорт успя да надделее на германска земя. Останалите награди са сребърни – за „New Bloom“, сорт дорнфелдер, за „Face-to-Face“ (F2F) совиньон блан, за „F2F“ купаж каберне совиньон и сира и за „F2F“ розе от каберне совиньон и марселан.

 

 

Конкурсът „Mundus Vini“ е създаден преди 17 години и е едно от най-престижните винени състезания в света. Оценяването се прави на база 100-точковата система на Международната организация по лозята и виното (OIV). В журито участват 270 международни винени експерти от 44 страни. За шест дни те са оценили 6770 проби от 150 винени дестинации.

„New Bloom Winery“ е единствената българска винарна, която работи с нестандартните немски сортове дорнфелдер и регент. „Щастливи сме, че успяхме да надделеем над такава сериозна конкуренция с немски сорт на немска земя. Вярваме, че тероарът на Тракийска низина, където са всичките ни лозови масиви, отключва невероятен потенциал за създаване на интересни и запомнящи се вина дори и от малко популярни сортове“, коментираха от екипа на „New Bloom Winery“. Само преди дни избата спечели два приза „Златен ритон“ на Международната изложба „Винария“ в Пловдив, а в края на 2017 година завоюва наградата “Златната изба на България“.

Споделете.

Коментирайте

Close