InVigor_Promo

АРМПГБ въвежда обща ушна марка за идентификация на говедата

0

Електронна ушна марка, която позволява модерна радиочестотна идентификация на животните и едновременно взимане на ДНК проби ще въведе у нас Асоциацията за развъждане на месодайни порода говеда в България (АРМПГБ). За това се договориха с германски партньори по време на международното търговско изложение за животновъдство и управление на добитъка EuroTier в Хановер, Германия, изпълнителният директор Андрей Чалъков и председателят на УС на организацията Стоян Чуканов. Те бяха официални гости на изложението по покана на домакините от “Риндер Алианц” и BDF.

Двамата се срещнаха с Райнхард Нелс (Reinhard Nehls), управляващ директор на иновативната немска компания за технологии за идентификация на животните “Caisley International GMBH”, и обсъдиха възможностите за вътрешната идентификция за разплодни животни. “Разговаряхме за въвеждане на обща електронна ушна марка, с поставянето на която едновременно ще се взима тъканна ДНК проба. Тази технология пести време, събира прецизни данни, автоматизира претеглянето на животните”, обясни Андрей Чалъков. Специално устройство позволява да се прави радиочестотна идентификация.

Идентификация на говедата

Електронната ушна марка има излъчвател на радиоидентификация

Електронната ушна марка притежава излъчвател на уникална радиоидентификация и “прочетена” от компютъра на кантар, свързва теглото с индивидуалния профил на животното, допълва историческите данни за тегло, запаметява дата и час на измерването, в реално време изчислява среднодневния прираст. Така при претегляне на животното се изключва нуждата от въвеждане или изписване на ръка на номера на ушна марка, намаляват се процентът на грешка, времето за теглене, както и стресът за животното. По този начин АРМПГБ ще затвори автоматизацията в цикъла по претегляне на животните, обясниха от Асоциацията.

Ще изследват показатели на български месодайни породи говеда в сертифицирани ДНК лаборатории в чужбина

Сред обсъжданите с Райнхард Нелс теми бе и възможността за анализ на показатели на български месодайни породи говеда в сертифицирани ДНК лаборатории в чужбина. У нас няма подобни лаборатории и пращането на пробите в чужбина ще позволи там да се направи генотипизация. “Причината АРМПГБ да се насочи към работа с ДНК лаборатории в чужбина е липсата на акредитирана ДНК лаборатория в България и много по-ниската цена на пробите в чужбина. Нашата електронна платформа позволява администрация на неограничен брой ДНК карти, което ни прави най-подготвени по темата за администрация на ДНК данни в България.

Страната ни също така няма и технология и експертиза за изчисляване на обща развъдна стойност”, посочи Чалъков. За съжаление българските зооинженерни специалисти не разполагат с изчислителна мощ и опит и знания в анализа на данни, което принуждава АРМПГБ да търси чужда експертиза с цел всяка година навреме да се публикуват данни за напредъка на стадата. Той и колегата му Чуканов са се обединили около това мнение с д-р Томас Шмид (Dr. Thomas A. Schmidt) от Федералната асоциация на германските животновъди, част от която е Rinderunion Baden-Wurttemberg e. V. – RBW

Д-р Шмид, който е представител на Германия и в работната група по месодайно говедовъдство (Interbeef Working Group) в ICAR – Световната организация за глобални стандарти и данни за животновъдството, е предложил на българските представители след събиране на развъдни данни те да бъдат изпращани в изчислителния център на VIT в Германия. Там те ще бъдат анализирани и обобщавани, за да се направи професионална генетична оценка. Нашата платформа за изследване на месодайната продуктивност и родословна книга е съвместима с модела за обработка на VIT, изтъкна Чалъков.

България е последната държава от всички 28 страни членки на ЕС без покрити стандарти на ICAR

През 2017 г. започва процедура за членството на АРМПГБ в ICAR. Световната организация има за цел да насърчи развитието и усъвършенстването на идентификацията на животните, да събира и анализира данните за поголовието. Процедурата за членство в ICAR предвижда сертификация на платфомата на АРМПГБ за съхранение, обработка и анализ на данни, за идентификация на говедата, методиката за изследване на месодайната продуктивност, методиката за линейно оценяване. За целта ще бъде свикана комисия от ICAR, която да извърши сертификацията. В момента единствено българската държава е асоцииран член на ICAR чрез Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), но няма нито една българска развъдна асоциация или институция, призната и сертифицирана от световната организация. Сертифицирането от ICAR гарантира, че развъдната организация работи по световните модели за развъдна дейност. Обезпокоителното е, че България е последната държава от всички 28 страни членки на ЕС без покрити стандарти на ICAR.

По време на EuroTier  в Хановер бяха очертани най-новите тенденции в технологиите по отглеждане на кравите. На изложението бяха показани върхови технологии за цифровизация на дейностите по отглеждането на кравите. Сред новостите за страната ни е пистолет за изкуствено осеменяване с камера, който позволява процесът да се извършва само с една ръка. Технологията позволява да се откриват ранни ендометрити, което е отлична форма за пестене на време и правене на „празни“ осеменявания. Полезна при обученията на говедовъдите би била и учебната изкуствена крава, която спомага за подобряване на уменията на курсисти техник осеменители. Част от представените иновации ще бъдат приложени и у нас, посочиха от Асоциацията за развъждане на месодайни порода говеда в България.

Изложението EuroTier привлича над 2200 изложители от цял свят, които имат възможността да представят пред повече от 150 хиляди посетители своите иновативни решения за развъждането и отглеждането на едър рогат добитък, свине и птици, както и продукти и услуги в сферата на аквакултурите и развъждането на овце и кози. Наситената съпътстваща програма дава възможност  на посетители и изложители да се срещнат в специализирани събития и обучения, да обменят опит и да споделят информация на експертно ниво.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close