Вкуси България със SlowTours.bg

Бабезиоза по овцете и козите – какви са симптомите и как да се борим

0

Бабезиозата е болест, предизвиквана от малки едноклетъчни паразити, които се „заселват” в червените кръвни телца. Болестта, известна още като пироплазмоза, е присъща за овце и кози и е изключително коварна.

На места в страната поразява цели стада, а много от животните загиват още през първото денонощие. Тя напада и кучетата. Причинител е Babesia ovis – дребни паразити с крушовидна форма. Разполагат се по двойки вътре в самите еритроцити. При заразените кози и овце, броят на инфектирани кръвни клетки достига до 45-50%. Паразитните организми се пренасят чрез кърлежи при всмукване на кръв от гостоприемника.

Макар бабезиозата и пироплазмозата да са различни заболявания, често протичат смесено и е невъзможно да бъдат клинично разграничени. Най-често засегнатите райони биват тези на Южна и Югоизточна България. Обикновено боледуват младите – едногодишни овце.

Всички видове бабезии имат сходен механизъм на патогенно въздействие върху организма на гостоприемника. Заразената и увредена кръв засяга всички органи и системи. Токсините, идващи от паразитите, разрушават еритроцитите. Освен това броят на белите кръвни телца намалява до 3 пъти. Характерно за болните животни е понижаването нивата на хемоглобин и на общия белтък.

В последствие настъпва анемия, жълтеница, едем, малки кръвоизливи, кръвопикаене, натрупване на различни токсични субстанции и т.н. Макар и възрастните животни да са поставени под много по-голям риск и смъртността при тях да е по-висока, агнетата са по-предразположени към болестта.

Симптомите обикновено са видими и няма как да не бъдат забелязани. Температурата при животните се повишава до 41-42 градуса С, апетитът у животните изчезва, а за сметка на това се засилва жаждата. Очите се възпаляват постепенно, докато накрая не придобият мръсно червен цвят. При по-късен етап се установява хемоглобинурия (кръв в урината). Признакът често липсва при козите, количеството урина се увеличава, дишането става все по-трудно и се появява запек и/или диария, а фекалиите често биват примесени с кръв. В резултат на което животните се залежават и проявяват нервни признаци с конвулсии на крайниците.

В последния стадий на болестта температурата при животните спада до толкова, че те умират абсолютно безжизнени. Болестта се появява винаги когато има кърлежи – тоест през лятото.При аутопсия на заразени животни всички следи по трупа свидетелстват за силно развита жълтеница.

Лечението на бабезиозите може да протече с помощта на различни препарати и медикаменти. Често се използват сърдечно-укрепващи, очистително и румунаторни. Срещу висока температура е необходимо да се прибегне до употребата на антипиретици и аналгетици. Друга честа практика е преди началното на всеки активен пасищен период животните да се изкъпват с препарати срещу кърлежи, тъй като те са най-честият преносител на болестите.

Споделете.

Коментирайте

Close