Мухите пренасят стотици болести по животните в обора

0

Мухите винаги пречат и дразнят, дори когато са малко на брой. Но с идването на пролетта и топлото време започва лавинообразното им размножаване и се препоръчва борбата с тях да започне още тези дни. Мухите пренасят салмонела, вирусите на чумата по свинете, коли бактерии и още много други болести. Освен за животните, те са много досадни и за човека.

Мухите са носители на бактерии и микроби

Обикновените домашни и оборски мухи живеят заедно с хората от хилядолетия. И понеже са много нахални, упорити и любопитни, в древния Египет мухите са били символ на храброст. На най-смелите войници били връчвани ордени за храброст под формата на муха. Но в днешно
време мухите са сериозен проблем за животновъдството, тъй като кацайки по бунищата, оборския тор, фуража и животните мухата става преносител на многобройни вредни за здравето микроби и източник на сериозно замърсяване на храната за животни.
Мухи в обора
Мухите пренасят множество болестотворни носители, независимо дали са вируси, бактерии, гъбички или паразити. Дали става дума за шап, болест на Ауески (лъжлив бяс по кучетата), салмонелоза или дизентерия – при всички тези случаи мухите се явяват преносител. Установено е, че една муха може да пренесе до 25 милиона бактерии!

Мухите пренасят стотици болести

Мухите пренасят бактериите на стотици болести, които са много опасни за животните. Болестта червенка може да доведе до абортиране на бременните женски животни, лептоспирозата причинява смущения в родовата дейност, болестта пасторели причинява дихателни инфекции, а салмонелозата води до разстройства.

Мухите пренасят вирусите на свинската чума и на шапа,  който често пъти води до смърт. Пак мухите пренасят бактериите и паразитите, които причиняват ешерихия коли, коксидиоза, глистни инфекции, които освен разстройства причиняват и двигателни депресии. До разстройства и аборти водят и пренасяните от мухите бактерии и вируси на болестта на Аурески, дизентерията, бруцелозата.

Каква е опасната роля на мухите?

Вирусите на шапа могат да издържат до 7 дни в стомашния тракт на мухата. Към това се прибавя и обстоятелството, че присъствието им е крайно досадно. Те досаждат, хапят животните и създават напрежение и безпокойство в обора. Това вади животните от равновесие, изнервя ги и променя поведението им, като често пъти те започват масово да се хапят по опашките. От нашествието на мухите страда и персоналът във фермите.

10 начина да прогоним мухите от обора на животните – четете в Agronovinite.com

 

Споделете.

Коментирайте

Close