Върховният съд реши: Няма доказателства за чума по овцете в Болярово

1

Върховният административен съд (ВАС) призна правотата на фермерката Ана Петрова от Болярово, която през лятото на 2018 г., когато бяха избити хиляди овце и кози заради твърденията за чума в Странджа, не допусна екипи на БАБХ да умъртвят стадото й. Днес ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и Тодор Петрови в Болярово и избиване на всички животни в нея.

“В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта Чума по дребните преживни животни във времето в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването”, се посочва в мотивите на ВАС.

Нещо повече – според доказателствата по делото, стадото на Ана Петрова е в добро здравословно състояние, отглежданите 203 овце са живи, включително посочените “две овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума”, мотивира се тричленният състав на ВАС.

През 2018 г., когато екипи на Българската агенция по безопасност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им. Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха неуспешни, а междувременно Ана Петрова заведе дело пред

Ана Петрова овце Болярово

Ана Петрова е категорична, че няма умрели от чума овце

Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Ана бе категорична, че шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума по дребните преживни животни чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а междувременно стадото й се е увеличило със 70 агнета.

Междувременно фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й. “Има писмо от 14 януари 2019 г. на ОДБХ – Ямбол, с което Ана Петрова е предупредена да осигури достъп до фермата, за да изпълнят миналогодишната заповед за евтанизиране на животните й.

На 21.01.2019 г. БАБХ променя старата си заповед за умъртвяването им. С такава компетентност не могат да се избиват 4500 животни и не може България да бъде държана в стрес половин година”, коментира тогава за Агроновините защитникът на Ана Петрова адв. Владимир Шейтанов.

Адвокат Владимир Шейтанов

Адв. Владимир Шейтанов

Той е известен български юрист и дипломат, пръв защитник на медиците ни в Либия.По думите на адвокат Шейтанов, БАБХ не може да докаже мотивите си за избиването на 4500 животни от миналото лято насам.

“Обърнали сме се към Европейската комисия и ветеринарните власти в други държави, изпратили сме кръвни проби за изследване в чужбина. Българските власти следват политическата линия, зададена от БАБХ, и не съдят по справедливост, не разкриват и не заличават грешките на агенцията”, коментира адв. Шейтанов, макар въпросът да засяга “хранителния суверенитет на една голяма част от хората в Югоизточна България”.

Днешното решение на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделете.

1 коментар

  1. Апостол on

    Сега остава ВАС да отсъди липсата на пандемия с “коронката”, за да започнем спокоен живот! Браво Господа! Все пак правосъдие може да има.

Коментирайте

Close