Вкуси България със SlowTours.bg

БАБХ влиза на проверки в птицефермите, чака птичи грип

0

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки във всички птицеферми за водоплаващи и кокошеви птици в страната заради очаквания в страната да се разразят птичи грип и салмонелоза.

„Предстоящият зимен сезон е рисков за птиците по отношение на болестта инфлуенца. Именно поради тази причина инспекторите ще следят за спазване на изискванията за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение инфлуенца по птиците и салмонелоза“, мотивират се от БАБХ.

Птицефермите трябва да изпълняват въведените мерки за биосигурност. Ако се засекат пропуски, на собствениците на птицекомбинати ще бъдат съставяни актове за административно нарушение. Проверките ще продължат до 18 октомври 2019 г. включително.

В началото на септември на среща с птицевъдния бранш в БАБХ бяха обсъдени мерките за биосигурност, които трябва да се спазват от фермерите. Агенцията по храните извършва проверки за прилагането им като на място взима проби за ефективността на дезинфекцията и прави документална проверка.

Споделете.

Коментирайте

Close