Вкуси България със SlowTours.bg

Заплахата от птичи грип нараства в птицефермите на Европа

0

Огнищата на птичи грип в няколко птицеферми в Нидерландия светват червената лампа на целия ЕС за това заболяване. То може да се разпространи във всички страни в Европа, докато холандците подготвят масова евтаназия на индустриално отглежданите птици, съобщава Euractiv.

Птичият грип е бързо разпространяващо се вирусно заболяване, което засяга главно птицевъдните стопанства и дивите водоплаващи птици. Няма доказателства, че инфлуенцата по птиците може да се предава на хората чрез консумация на замърсени продукти от птиче месо. Има два щама на вируса – високо и слабо патогенен, известни като HPAI и LPAI. Според публикациите в медиите, огнищата в холандските птицеферми са с високо патогенния щам на вируса.  Холандският орган за безопасност на храните и потребителските продукти (NVWA) трябва да избие 35 700 птици в опит да предотврати разпространението на вируса.

Има други девет птицеферми в района на заразеното стопанство, където в момента се взимат проби и се правят тестове за птичи грип, съобщава холандското правителство. В 10-километровата зона, където има още 25 птицеферми, ще бъде забранено транспортирането на животни и птици. Рискът за цялата птицевъдна промишленост на Нидерландия е огромен, особено в районите с много диви водоплаващи птици, сочи анализ на Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

В отговор на новините от Нидерландия, редица държави от ЕС излязоха с изявления относно риска от птичи грип и започнаха да прилагат превантивни мерки. Сред тях са Ирландия, Великобритания, Франция През февруари и в България бе открито огнище на инфлуенца по птиците в животновъден обект за отглеждане на близо 6000 патици в град Раковски, област Пловдив.

Споделете.

Коментирайте

Close