Вкуси България със SlowTours.bg

Умъртвяват 140 000 кокошки заради птичи грип в Генерал Тошево

0

Огнище на птичи грип са открили в птицеферма в Генерал Тошево служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те изпълнявали програмата за надзор на болестта по птиците, когато попаднали на огнище в птицеферма за кокошки носачки в града. Там се отглеждат 140 хиляди кокошки носачки, които поетапно ще бъдат умъртвени. Яйцата от тях не са достигнали до търговската мрежа, уверяват от БАБХ.

Кокошките носачки се отглеждат в закрити помещения и все още не е ясно как са се заразили. Веднага след потвърждаване на щама H5N8 са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището.

Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около птицефермата, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.

От Агенцията по храните уверяват, че няма опасност за хората, които работят във фермата. „Яйцата са възбранени още при първите възникнали съмнения, не от петък, а от една седмица преди това”, обясни директорът на БАБХ – Добрич д-р Анелия Андонова пред bTV.

Споделете.

Коментирайте

Close