Българи създават софтуер за контрол на болестите и неприятелите

0

Български програмисти работят по различни видове софтуер за проследяване на произхода и качеството на храните, за наблюдение здравето на лозето, за контрол в пчелина, за засичане на природни аномалии и неприятели и за събиране на други, важни за земеделието данни.

Техните разработки се състезаваха в първия у нас агрохакатон за прецизно земеделие AgriTechHacк, който се проведе в базата на NIK Academy в шуменското село Изгрев. В надпреварата се включиха близо 60 IT специалисти и представители на земеделската общност у нас.

Екипът “One” на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място в конкуренция с още 10 души и получи 15 хил. лева от наградния фонд. Брестнички са създали уеб базирана платформа с таргет мобилно приложение за проследяване на произхода, качеството и съставките на храните. Използват се елементи на Big Data технологията, а в бъдеще е предвидена и Blockchain валидация.

Втора награда спечели екипът “ТехноЛогика”, сформиран от 7 IT специалисти, които разработиха инструмент с отворен код за събиране на информация от земеделска техника. Той ще предоставя аналитични услуги за начина, по който машината е била използвана – например кога и колко време един трактор е бил в престой на полето. Идеята е този софтуер да помага на фермерите във взимането за правилни решения в земеделското стопанство.

Жури AgriTechHack

Журито в AgriTechHack отличи пет проекта

С трета награда журито отличи екипа “BeVine”, съставен от от 4 софтуерни инженери. Техният проект е за разработка на мобилно приложение, което чрез изкуствен интелект да установява здравния статус на винени лозя. Екипът получи и петата награда от състезанието, която дава възможност на “BeVine” да участват в предстоящ хакатон на университета Вагенинген в Холандия (WUR Life Science FarmHacK).

Отборът “Тhe Bees” се класира на четвърто място. Петимата програмисти работят върху дигитално решение за засичане на аномалии и ранно известяване чрез база данни, получени от кошери и метеостанции. Те ще представят идеята си в Министерство на земеделието, храните и горите, тъй като и държавата търси решение на проблема с пчелите.

Първият агрохакатон в България се организира с общите усилия на “НИК Електроникс”, Посолството на Кралство Нидерландия в България, FarmHack.NL и българския Цифров иновационен хъб за земеделие AgroHub.BG.

Споделете.

Коментирайте

Close