Софтуер открива ГМО в растенията с един клик

0

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) предоставя софтуер за анализ и откриване на ГМО в растенията. Той може да бъде изтеглен безплатно от сайта на агенцията и позволява на заинтересованите да анализират данни за полеви изпитания с едно кликване на мишката.

Съгласно законодателството на ЕС, генетично модифицирани организми (ГМО) трябва да бъдат подложени на оценка на риска, преди да навлязат на пазара. Неразделна част от този научен преглед е оценката на теренни проучвания, които предоставят данни за сравнителна оценка – подход, който сравнява ГМО растенията с конвенционалните им аналози.

EFSA, в сътрудничество с Wageningen University и изследователски център в Холандия, е разработил софтуера за извършване на статистически анализ. “Това е ценен работен инструмент за всеки, който желае да получи данни в съответствие с препоръките на EFSA”, коментира д-р Клаудия Паолети от EFSA.

Софтуерът извършва едновременно анализ на генетично модифицирани растения и ги сравнява с конвенционални. Отчитат се различията и категориите еквивалентност, а файлът с доклада се генерира само с едно кликване. Софтуерът е гъвкав и позволява промяна на някои настройки, в зависимост от специфичните нужди на анализа, както и въвеждането на различни фактори, според уникалните екологични условия на отделните полеви изпитания.

“Ние тествахме софтуера за грешки,  но е нов и първоначалните дребни проблеми не могат да бъдат напълно изключени. Очакваме обратна връзка от потребителите, за да усъвършенстваме допълнително програмата”, допълни д-р Паолети.

Споделете.

Коментирайте

Close