Вкуси България със SlowTours.bg

Пчелари искат автоматизирана система да оповестява пръсканията с пестициди

0

С автоматизирана система земеделците да оповестяват пчеларите за сроковете и площите за третиране с пестициди, настоява научна пчеларска организация пред земеделското министерство.

БАБХ трябва да осигури реално спазване на Наредбата за опазване на пчелите от отравяне и стриктно да контролира действията на зърнопроизводителите, призовава в становище до министър Десислава Танева инж. Илия Цонев от Националната научна асоциация по пчеларство (ННАП). Друго предложение е да се въведе само нощно пръскане за всички видове третирания. “През топлите дни пчелите излитат на паша още с разсъмването и пръскането до 10 часа с нищо не помага за опазване на пчелите от отравяне с пестициди.

Илия Цонев, пчелар

Инж. Илия Цонев

Има много страни, в които вече се пръска само нощем, а самолетите от селскостопанската авиация се оборудват с уреди за нощно виждане, за да могат да пръскат през нощта. Ние също трябва да преминем към такива технологии, за да опазим пчелите и дивите опрашители.

Не бива да има изключения за разрешено пръскане през деня, понеже това е една вратичка за нарушения от недобросъвестни селски стопани”, настояват от ННАП.

“Крайно време е управляващите да започнат да гледат на пчелите като на един от най-важните фактори за осигуряване на прехраната ни. Те са основните опрашители в природата (опрашват над 80% от растенията) и осигуряват над 1/3 от храната ни. В днешно време производството на мед вече не е доходоносен бизнес. Изкупната цена на меда през 2019 г. на едро е около 3,80 лв./кг, а себестойността на меда е 4-5 лв./кг а и повече, в зависимост от добива. Чудно ли е тогава, че по данни от Агростатистика от 2007 г. до 2018 г. пчеларите у нас са намалели с 63%?

Ежегодно загиват десетки хиляди пчелни семейства. Политиката в областта на селското стопанство е концентрирана основно върху зърнопроизводството. Не опазим ли опрашителите днес, утре ще трябва да ядем само жито и царевица, както е било по време на войните”, коментира за Агроновините инж. Илия Цонев.

Друго предложение от научната пчеларската организация е при нелегално третиране на площи с пестициди цялата използвана техника да се конфискува в полза на държавата. “Това ще разубеди фермерите да извършват такива престъпления и да тровят безнаказано пчелите”, посочват вносителите на становището. “За да може да се контролира кой, кога и къде пръска, съществуващата техника за наземно пръскане трябва да се оборудва с GPS системи. Това силно ще улесни идентифицирането на фермерите, причинили отравяне на пчели”.

Пчеларите настояват да се предвидят мерки за пресичане вноса и използването на неразрешени продукти за растителна защита, а санкциите за това да се увеличат. В същото време процесът по вземането на проби от отровени пчели и третираната растителност и изпращането им в акредитирана лаборатория трябва да се организира така, че взетите проби да пристигат в лабораториите непроменени, искат от ННАП. Необходимо е да се акредитира поне една лаборатория за анализ на наличието на ГМО в меда и в другите пчелни продукти.

Споделете.

Коментирайте

Close