Kinto

България за пръв път е партньор на „Зелена седмица“ – Берлин

0

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов,заедно с германския си колега Кристиан Шмид, кметът на Берлин Михаел Мюлер и еврокомисарят по селско стопанство Фил Хоган откриха българската палата на най-голямото изложение за земеделие и храни „Зелена седмица“ в Берлин. За първи път България е страна партньор на престижния международен форум за храни и селскостопански продукти.

„Земеделието и преработвателният сектор на България притежават значителен потенциал за производство на качествена продукция с висока добавена стойност, която да удовлетворява разнообразните и нарастващи изисквания на европейските потребители и на световните пазари“, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на „Зелена седмица“.

За първи път България е страна партньор на „Зелена седмица“ – Берлин

Той подчерта, че 2018 започва с много отговорности за България като Председател на Съвета на ЕС и като страна партньор на „Зелена седмица“. „Модернизирането и опростяването на ОСП след 2020 г. и бюджетът за земеделие в рамките на следващата многогодишна финансова рамка са основните приоритети на Българското председателство в областта на земеделието. Изключително важни са и темите за нелоялните търговски практики, състоянието на международните двустранни и многостранни търговски преговори и ветеринарната област“, заяви министърът.

Румен Порожанов

Министър Румен Порожанов

„Основното послание на България към гостите на изложението е да се подчертае важното място на селското стопанство и на хранителната индустрия в икономиката на страната и спазването на стандартите за качество и безопасност“, каза още той.

Страната ни участва за 29-ти път в изложението, което тази година провежда своето 83-то издание.

Спазването на стандартите за качество и безопасност е сред основните послания на „Зелена седмица“

Кметът на Берлин Михаел Мюлер и еврокомисарят по селско стопанство Фил Хоган приветстваха България за председателството на Съвета на ЕС и участието й като страна партньор на изложението. Шмид напомни на над 3000 присъстващи гости, че всеки от тях вероятно е използвал български продукт.

По думите му българското розово масло присъства във всички качествени парфюми и обясни, че литър от безценната течност се получава от 4000 килограма розов цвят. Кметът на Берлин призова съгражданите и гостите на града да опитат изключително вкусната и полезна българска храна.

България и българската култура бяха в центъра на шоуто при откриването на 83-тото издание на панаира, в който участват над 1600 изложители от над 60 страни. Народни танци, аудио визуално шоу и модерна българска музика представиха бита и културата на страната.
Зелена седмица Берлин 2018
Изложението се провежда от 19 до 28 януари в Панаир Берлин. В българската палата (10.2) на над 30 щанда се представят 62 фирми и 12 земеделски производители върху площ от 1 640 кв. м. Специфичните български бит и култура, традиционните местни кулинарни традиции под фолклорен съпровод и атракции привличат гостите в българската палата. Посетителите могат да пробват и традиционни български ястия в специално подготвен за целта ресторант.

В българската палата на „Зелена седмица“ се представят 62 фирми и 12 земеделски производители

Гостите могат да опитат всички характерни продукти за страната като биологичен пчелен мед, вина, ракии, месни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, био зеленчуци и плодове, млечни продукти, риба и рибни продукти, а също и козметични продукти на основата на българска роза и лавандула.

Тазгодишното ни участие е под мотото „Ароматът на слънцето“, символизиращо българската роза. В нашата палата гостите ще могат да се докоснат до българския бит в обособен кът за занаяти и ловен щанд, под съпровода на народната музика в изпълнение на ансамбъл БЪЛГАРЕ, свежо ухание и красива декорация от живи рози.

На „Зелена седмица“ показваме пчелен мед, вина, ракии, колбаси, лютеница, конфитюри, зеленчуци и плодове, млечни продукти, козметика

Изложението “Зелена седмица“ обръща специално внимание на възобновяемите ресурси, биологичното земеделие, градинарството и бъдещето на развитието на селските райони, като едновременно с това предлага възможността да се опитат традиционни вкусове от цял свят. В рамките на изложението се провежда и поредният Глобален форум за храни и земеделие, който е от съществен интерес и значение както за представителите на политическо ниво, така и за бизнеса.

„Земеделските дейности ще останат важен източник на доходи за голяма част от населението и допирна точка между хората и околната среда“, подчерта още министър Порожанов.

Споделете.

Коментирайте

Close