Kinto

Балканските страни търсят български сортове грозде

0

Балканските страни планират нови лозя със създадени в България сортове грозде. Има голям интерес от страна на Сърбия, Турция и Гърция, съобщи при откриването на Международната изложба „Винария“ в Пловдив председателят на Селскостопанска академия проф. Иван Пачев. Институтът по лозарство и винарство работи по съвместен проект с Гърция за внедряване на български сортове грозде там, допълни проф. Пачев. По думите му, 60 на сто от сортовия състав, разпространен в Украйна, Молдова и Румъния, е с произход България. Става дума както за винени, така и за десертни сортове грозде.

На „Винария“ като новости се представят два нови сорта лози „Мерло клон“ и десертният „Милана“. Виненият сорт е средно зреещ с високи добиви. Отличава се с много добра способност за натрупване на захар и е подходящ за производство на качествени червени сухи вина. Другият сорт на Института по лозарство и винарство в Плевен е десертният „Милана“ – рано зреещ сорт с високи добиви, подходящ за оглеждане във всички райони на страната. Гроздето има хармоничен вкус и може да се консумира както в прясно състояние, така и след съхранение.

В изложбата „Винария“, която се организира от Международен панаир Пловдив и Националната лозаро-винарска камара, се представят големи български производители и бутикови изби. Те се конкурират с елитни вина и спиртни напитки от Франция, Португалия, Италия. Общият брой на директните изложители е над 150 от 18 страни. Водеща е тенденцията да се правят малки серии вина, съхранили спецификата на региона, от който произхождат. За пръв път тази година ще бъде връчена награда за вино от местен сорт, съобщи Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България

Ясно е, че няма да залеем света с морета от вино, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, но по думите на Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара, страната ни трябва да намери своята пазарна ниша и да се позиционира правилно.

Споделете.

Коментирайте

Close