Гърция обяви първи случай на болестта Африканска чума по свинете

0

Гърция обяви първи случай на болестта Африканска чума по свинете. Огнището е в в малка свинеферма в района на Серес, Североизточна Гърция.

В сряда са изпратени проби от мъртвото прасе в Атинския ветеринарен център, където има референтна лаборатория за диагностициране на болестта. Резултатите потвърждават заразата. Миниcтърът нa aгрaрнoтo рaзвитиe и хрaнитe Мaкиc Вoридиc cвикa cпeшнa cрeщa в миниcтeрcтвoтo, cлeд кoятo бяхa oбявeни ceрия oт мeрки срещу рaзпрocтрaнeниeтo нa вируca към други рaйoни.

Износът на всички свински продукти, включително месо, храна, сперма, яйцеклетки или свински отпадъци от префектура Серес, е забранен. От региона не могат да се пренасят живи свине, съобщи Ekathimerini.com. В готовност за реакция са ветеринарните центрове на префектура Серес, полицията, пристанищните и правителствените органи.

Африканската чума по свинете е силно заразна сред прасетата, но не вреди на хората. Според Световната организация за здраве на животните, АЧС вече е разпространена в над 50 страни.

Споделете.

Коментирайте

Close