Вкуси България със SlowTours.bg

Бестселър на най-добрия фермер в света излезе на български

0

Книгата на най-добрия фермер в света Джоел Салатин “You can farm” излезе на български език

Световният бестселър “You can farm” на обявения от списание Time за най-добър фермер в света – Джоел Салатин, най-сетне излезе на български език. Преводът на книгата, чието българско заглавие е “Фермер – мисията възможна”, е на Милена Милева, а редактор и издател е предприемачът Филип Харманджиев.

Филип казва: „Този проект ми отне доста от вниманието към фермата, но удовлетворението да видя на компетентен български един фундаментален агротекст е несравнимо. Благодарен съм на преводачката Милена Милева, която вложи целия си интелект в изключително точния и проверен превод. Благодарен съм на Джоел, че много бързо прие книгата да бъде преведена както  и да бъде безплатно разпространявана по електронен път. Горд съм, че това е първият превод на “You can farm”. Дано методите на Салатин намерят път до сърцата на българските селскостопански предприемачи“.

Philip-Harmandzhiev

Филип Харманджиев

Вдъхновен от Салатин, предприемачът Филип Харманджиев създава Чифлик “Ливади”

Историята на Филип е интересен пример за лъкатушенията на съдбата. Той е собственик на винарна “Дамяница”, на фирма за внос и търговия с вино, на верига винени магазини и съосновател на вестниците „Капитал“ и „Дневник“. След 14 години във винения бизнес, Филип създава Чифлик “Ливади” като естествено продължение на винарната му.

Отглежда пасищно кокошки, патки, прасета, овце, кози, говеда. Основният му продукт са пасищните бройлери, които продава чрез абонамент през зелената част на годината. Всичките му животни, по подобие на Салатин, живеят на слънце, чист въздух на паша, без хормони и антибиотици. Филип изчита всичките  книги на Салатин и прилага наученото в чифлика си като не спира да чете и любопитства за тайните на устойчивото земеделие.

Фермерството може да бъде печеливш бизнес, казва Джоел Салатин

Салатин вдъхновено разказва в книгите и по време на семинарите си, че фермерството може да бъде печеливш бизнес, нищо че мнозина го причисляват към една от най-малко престижните професии. Американският фермер е направил любопитни изчисления за годишния производствен потенциал на всеки парник с площ около 223 кв. м., построен за  2 500 долара (близо 3620 лева):

6 000 долара от яйца (4000 дузини яйца за 1,50 долара/дузината)

4 000 долара от зайци (60 котила от 8 заека 6,27 долара/кг)

2 000 долара от зеленчуци, включително домати (454 кг за 4,40 долара/кг)

2 400 долара за свинско (6 големи шопара от по 91кг на кланичен труп, 4,4 долара/кг)

1 000 долара от компост за градински тор (61м3) 1 000 долара от червеи (в спестявания от животинския протеин или от продажбата им за жива стръв).

Приходите от фермата могат да се удвоят и утроят чрез комбинирането на растения и животни

Много често приходите могат да се удвоят и утроят без допълнително привнасяне на капитал, а само чрез комбинирането и терасирането на растения и животни, казва Салатин. Прилагайки наученото от книгите на американския фермер, Филип Харманджиев решава да преведе на български език една от световноизвестните му книги – “Фермер – мисията възможна”.

Agronovinite.com има честта да публикува части от книгата „Фермер – мисията е възможна“ (You Can Farm) на американския фермер Джоел Салатин. От 12 юли книгата ще се разпространява безплатно в електронен вид и ще се продава на хартия. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание могат да го направят на този линк

Днес публикуваме някои любопитни цитати от Джоел Салатин и откъс от предговора на книгата му, написан специално за българските читатели:

“Всеки се бори с финансите. Всеки се бори с маркетинга. Всеки се бори с отрицателите. Но навсякъде свети слънце; навсякъде пада дъжд; навсякъде има почви и навсякъде хората се хранят. Храната е общият знаменател между човеците. Може и да живеем в различни райони, да имаме различни валута и архитектура и да се обличаме различно, но всички ние трябва да ядем.

И тази храна трябва все някъде да бъде произведена. (…) Приложете главните принципи, които са еднакви, независимо в коя точка на света се намирате. Ето един кратък списък на основните принципи, за да съм сигурен, че имаме яснота в това отношение:

1. Почвата е въглеродо-центрична субстанция. Тя не е някакъв инертен материал – напротив, в същността си почвата е жива биоценоза, която се подхранва от въглерода.

2. Ролята на фермера е да превърне слънчевата енергия в производство на биомаса и да организира колкото се може повече от това производство на територията на фермата си за колкото се може по-дълъг период. Гледайте на стопанството си като на един гигантски резервоар, в който има съвсем слаб теч.

3. Всички екосистеми представляват растителни, и животински съобщества. Не съществува такава функционална екосистема, която да е съставена само от растения или само от животни.

4. Животните имат нужда от движение. За тях е противоестествено да водят заседнал начин на живот.

5. Мобилната инфраструктура позволява на фермера да разграничи това да има селскостопански бизнес от това да притежава земя – това са две отделни неща.

6. Когато има приемственост между поколенията, не се налага човек да преодолява големи финансови пречки, за да навлезе в даден бизнес. Ако няма условия за младото поколение да стъпи на дадена сцена, тогава и старото поколение не може да я напусне. Съотношението между стойността на инфраструктурата и брутните продажби на фермата трябва да е ниско, не високо.

7. Разнообразяването на производството, обработката и маркетинга разпределя финансовия риск и тушира колебанията в търговските цени.

8. По-рентабилно е да се продават по-малки количества при по-висок марж, отколкото обратното – да се пласира голям обем, но при нисък марж.

Не изнасяйте, а осигурявайте храна за вашата общност, съветва Джоел Салатин

9. Не се занимавайте с износ! Осигурявайте храна за вашата общност.  Какво бихте искали да можехте да купите? Има голяма вероятност и другите да искат същото нещо. Посрещнете тази нужда.

10. Правителството и акредитираните експерти по земеделие не са прави в 99 процента от случаите. Не припарвайте до офисите им; не слушайте съветите им; не посещавайте лекциите им! Наслаждавайте се на това да следвате собствената си мечта.

(…)Моите съседи-фермери ме смятат, ако не за напълно откачен, то поне за биотерорист. Мен това не ме смущава – те фалират един след друг, а моят бизнес се разраства и съм заобиколен от екип от двадесетгодишни младежи.

Все още се будя ден след ден щастлив от това, че съм фермер, изпълнен с ентусиазъм за това какво ми предстои да науча този ден и нетърпелив да оставя своя целебен отпечатък върху още един квадратен метър земя. Във време, когато фермерите биват социално изолирани и дори демонизирани, това изначално поприще изпитва въпиюща нужда от предприемчиви стопани.

Вие можете да сте тези предприемчиви стопани и се надявам, че тази книга ще даде импулс на българите да се изявят успешно на селскостопанската сцена, както става и в другите части по света. Да, българи, за вас мисията “Фермер” е възможна!”.

Очаквайте в Agronovinite.com първа глава от “Фермер – мисията възможна”, в която Джоел Салатин разбива на пух и прах стереотипа за “бедния, прост фермер”.

Споделете.

Коментирайте

Close