Вкуси България със SlowTours.bg

Без антибиотици във фермата с помощта на ефективни микроорганизми

0

Полезни микроорганизми помагат за доброто здраве на животните във фермата и елиминират напълно нуждата от антибиотици при отглеждането на добитъка и птиците. Микробите въздействат на околната среда в стопанството като доминират над патогените, обясни вносителят на българския пазар Димитър Боршуков. От 5 години насам той внася от Германия полезните микроорганизми и подчертава, че те могат да бъдат използвани за здравословното хранене на животните и птиците, при обеззаразяването и обезмирисяването на обора, в компостирането, обработката на семена, в грижата за плодородието на почвата, за пречистване на водоеми и навсякъде, където има патогенен микробиален живот.

По данни от 2009 г., 11,72 % от всички продажби на антибиотици са предназначени за рутинно прибавяне към вода или животинска храна. Тези добавки са „рутинно прибавяни в храната, без рецепта, с по-ниска концентрация от терапевтичната, с цел по-бърз растеж и контрол на болестите сред здравите животни, отглеждани в претъпкани обори и при нехигиенични условия, които предразполагат към болести“, посочва Дейвид Уолинга от организацията „Keep Antibiotcs Working“ в дискусия по темата за вредността на антибиотиците в Британски медицински журнал. Мнозина учени смятат, че практиката с прибавяне на антибиотици във фуражите или директното третиране на селскостопанските животни с антибиотици представлява сериозен риск за хората.

Как полезните микроби могат да игнорират използването на антибиотици при отглеждането на птици, зайци и животни, отглеждани за мляко и месо? “Всяка една колония от микроорганизми се бори за храна – и патогените, и полезните като млечно-киселите бактерии, например. Когато броят им надмине този на патогените, тогава инфекциите в една ферма драстично намаляват по естествен път. Съответно и съпътстващите паразити отсъстват, 80-90% от мухите и въшките напускат средата”, обясни Димитър Боршуков.

Фермерите могат да избегнат проблема с инфекциите като осигурят на животните прием на пробиотици чрез силажирането, а това е много евтино – излиза около 1,70 лева на тон храна, подчертава Боршуков.

Димитър Боршуков

Димитър Боршуков

Приемът на пробиотици спира развитието на микротоксини, гъбични заболявания и т.н. Наличието на тези микротоксини се редуцира драстично. Пасищните животни, като кравите например, са с такава физиология, че урината и изпражненията им попадат на различни места. Така се създават неестествени популации микроорганизми, които разболяват животните, допълва експертът.

Боршуков вече е успял да помогне на не малко български фермери да предпазят животните си от инфекции и да престанат да ги лекуват с антибиотици. “В една ферма в Кормица, която отглежда родопско говедо, от 2015 г. нямат случай на заболяло виме, нямат мухи, нито комари, не са викали лекар, а само едно повикване на ветеринар е минимум 40 лв., една инжекция също струва скъпо”, разказва Боршуков.

В друг случай полезните микроорганизми помогнали да се ликвидира заболяването бактериоза по вимето, поразило животните във ферма между селата Лещица и Ковачица. В четири ферми в Северна България, едната от които е във Вързолица, Плевенско, наблюдават резултатността от употребата на ефективните микроорганизми. Там, казва Боршуков, смъртността при птиците намаля от 6 на 2 промила.

Споделете.

Коментирайте

Close