Вкуси България със SlowTours.bg

Как хигиената помага да оптимизираме разходите във фермата?

0

За да бъдат здрави, животните имат нужда от добри условия по време на отглеждането. Инвестицията в хигиена и превенция на заболяванията може да спести пари на фермера, обясни по време на Националния животновъден форум от 23 до 25 януари 2017 г. в Сливен Манфред Сейдл от “Агравис Райфайзен” – Германия. Лекторът бе сред обучаващите в традиционната “Академия за фермери”, организирана от DLG – Германско земеделско общество, Националния съюз на говедовъдите в България и компанията HL-TopMix. Ето какво каза още Манфред Сейдл в лекцията си “Как чрез хигиената в стопанството можем да оптимизираме разходите във фермата”.

Как да мислим икономически

“На първо място е изкупната цена на млякото, а съвсем наскоро преживяхме драстичен спад на млякото. За наша радост цената на млякото вече се увеличава, същото се случва с цената на месото. Икономическата ситуация в Европа и света оказва влияние върху тези фактори. През гледната точка на фермера това означава завишени изкисвания към здравето на животните. Много е важно да мислим икономически и да увеличим жизнения цикъл на нашите животни. Това означава да повишим продуктивността, от една крава да поучим повече телета и да намалим смъртността.

Трябва да спазваме законите и да се придържаме към тях, да не забравяме увеличаващите се разходи, поскъпването на енергията и увеличенията на данъците. Пример е Гърция, чиито фермери до 2015 г. не трябваше да плащат данъци, а след това изведнъж им се наложи да платят 20%. През 2016 г. беше проведена конференция в Париж и беше установено, че Европа не е в състояние да управлява тези изисквания, да се справя с емисиите и т. н. 93% от целия амоняк, който се отделя, идва от селското стопанство, а тези емисии водят до вторични заболявания върху животните. Храненето също оказва важна роля, затова не трябва да се използват некачествени продукти.

Какви са рисковете за здравето на животните?

Чрез добро управление можем да решим проблемите с хигиената. Друг проблем е околната среда. Пътеките, по които животните се движат, трябва да бъдат сухи, за да не се блъскат животните. Важно е и колко животни имаме. Ако животните имат твърде малко пространство, то те се стресират и умират. Важно е да им осигурим достатъчно светлина и въздух. Трябва да обърнем внимание и на настроението на животните, стресът също уврежда имунната им система. По този начин те не могат да дават достатъчно мляко или пък заболяват.

Как да храним животните правилно?

Питейната вода е един от най-важните компоненти при храненето. Една млечна крава трябва да изпива над 100 литра вода дневно, това което влиза отпред трябва да излиза отзад, затова наблюдавайте и давайте чиста вода на животните.

HL-TopMix Академия за фермери

Директорът на HL-Top Mix Пламен Даскалов поздрави участниците в “Академия за фермери”

Проблемите повечето пъти идват от недоброто управление на фермата. Ще ви представя опит, проведен върху немски крави за качеството на млякото, направен с покачване на броя на соматичните клетки. Под 125 000 означава 3% загуба на мляко, от 126 000 до 250 000 води до 6% загуба на продукт. Има ферми, които страдат от 40% загуби.

Ако един стопанин се грижи добре за кравите си може да избегне огромни загуби, които се изчисляват спрямо по-малкото производство от глава добитък.

Какво да не забравяме за двора на кравефермата?

Той трябва да е добре поддържан, чист и спретнат, тогава животните са спокойни и имат добра производителност. Добра постеля, добра слама, добра циркулация биха спомогнали за това добитъка да бъде по-здрав и с по-висок имунитет. Ако поддържаме добър двор, няма как да се появяват бактерии. Сламата за лежане трябва да бъде смесена с хигиенна вар с цел поддържане на 9 рН стойност, при която бактериите не виреят. Хигиенната вар изсмуква влажността.

Можем ли да различим болести по вимето?

Имаме ли мастит в двора си? Той е причинен от две групи патогени, едните са асоциирани с храненето. Най-опасният е стафилококус ауреус. Тази бактерия води до мастит, който е неразпознаваем в началото. Другите причинители са асоциирани с околната среда, най-известният от тях са коли бактериите. Можем да го предотвратим като смесваме постелята с хигиенна вар. Важно е да познаваме тези болести и техните симптоми и да спазваме нужната хигиена по време на доене.

Как да спазваме хигиена при доене на животните?

Трябва да измиваме добре ръцете си и да използваме ръкавици за еднократна употреба. На 1 кв.см на ръката ни може да има 10 млн. бактерии, а вероятно имаме и стафилококус ауреус по ръцете си.

Първите капки от млякото знаем, че са некачествени, но не трябва да ги изпускаме на пода, а в чашка, защото замърсяват задните копита. Трябва да се стараем да поддържаме чисто виме, тоест да се измиваме добре и да използваме отделна кърпа за всяка крава, за да не си прехвърлят болести помежду си.

Причинителите, асоцирани с околната среда идват отново от нас. Трябва да се стараем да дезинфекцираме всичко, което участва в процеса по добив на мляко. На пазара има продукти, съдържащи млечна киселина, хлор диоксид, много е важно продуктите, които използваме, да гарантират защита срещу насекоми. Те трябва да съдържат важните компоненти, които се грижат за кожата и да имат широпк спектър на действие върху кожата.

Защо е важна хигиената на доилната зала?

Това е визитната картичка на вашата ферма, така както тоалетната е визитната картичка на един ресторант. Има почистващи препарати на киселинна и алкална основа. Трябва да бъдат използвани и двата вида, едните са за неорганични, а другите за органични замърсявания.

Важно е да обръщаме внимание и на копитата

Някои мислят, че това е много скъпо, но професор Мюлер от Лайпциг казва, че цялата процедура по почистване или дезинфекция не струва повече от 600 евро.

Кой влиза във фермата ни?

Важно за хигиената на нашата ферма е кой влиза и кой излиза. Дори и това да е ветеринарят или пощальонът. При нас може всичко да е наред, но пощальонът да е бил в друга ферма допреди малко и освен пощата да ни донесе и зарази.

Инструментите и облеклото, което използваме също са много важни. С тях разнасяме всички зарази наоколо. За това е нужно отделно санитарно помещение”.

Споделете.

Коментирайте

Close