Българска изба от Старосел изнася вино за Тайван

0

Българската изба “Стема Старосел” изнася вино за Тайван. Това съобщи пред Агроновините управителят на избата Захари Захариев в събота, когато посрещна в шатото в с. Старосел, Хисарско, десетки приятели и гости от цялата страна на празника на Трифон Зарезан.

Управителят на ВИ “Стема – Старосел” Захари Захариев (вдясно) и ректорът на УХТ проф. Кольо Динков зарязват лозите

“Стема Старосел” произвежда вина от сортовете каберне совиньон, ркацители и мискет. Гроздето е от собствени лозя с площ 110 декара. Планираме да удвоим производството до 100 тона годишно, като ще продължим да залагаме на бутикови качествени серии, посочи Захариев. Разширяването ще е с инвестиции на собствениците на избата.

В момента “Стема” изнася през трета страна за Русия, където вината на избата са познати от три години. Най-търсено е кабернето. Експортът за Тайван е започнал след тримесечни преговори. “Партньорите ни от Тайван ни намериха сами. Предполагаме че тяхна група е посетила България и е купила наши вина. По време на преговорите разбрахме, че са ни търсели упорито, наши конкурентни са им предлагали други вина, но те поискаха да работят само с нас”, разказа Захари Захариев.

Стема Старосел

Вината на “Стема Старосел” са търсени в Русия и Тайван

“Стема” – Старосел планира разширяване на износа към Тайван и Китай, както и към други азиатски пазари.

На фона на тежката зима очакванията за реколтата тази година са добри. “Няма признаци за измръзване на лозята, вегетацията им вече започна въпреки минусовите температури”, допълни управителят.

Той и ректорът на Университета по хранителни технологии проф. дтн Кольо Динков ритуално зарязаха лозите, а проф. Динков поздрави домакините и гостите на “Стема Старосел” от името на академичната общност.

“Трифон Зарезан е един от най-хубавите ни празници, запазил българския бит, традиции и идентичност. Още от времето на траките народът ни се е славел като производител на вино и като ценител на тази еликсирна напитка.

Трифон Зарезан в изба "Стема Старосел"

Вино за берекет се ля на воля в изба “Стема Старосел”

За да може винопроизводството да е сред водещите отрасли на хранително-вкусовата промишленост, своя принос са дали хиляди лозари и винари. За мен е гордост, че голяма част от тях са възпитаници на Университета по хранителни технологии”, каза проф. Динков и вдигна наздравица с червено вино.

Кметът на Калофер Румен Стоянов придружи на празника в избата калоферските гайдари. Градчето е домакин на национален фолклорен фестивал на гайдата, който се провежда с надсвирване и надиграване всяка година на празника на св. св. Кирик и Юлита в последната събота и неделя на месец юли в местността Паниците.

Страховити кукери прогониха злото и радваха домакините и гостите на винарска изба “Стема Старосел”. Вижте как във видеото.


Споделете.

Коментирайте

Close