Бразилският орех – хапче селен против рак и безплодие

0

Бразилският орех е с високо съдържание на селен

Бразилският орех е с високо съдържание на селен и това го нарежда сред най-полезните ядки. Селенът е естествен антиоксидант, който ни предпазва от ракови заболявания и има още десетки чудодейни ефекти върху човешкия организъм.

Бразилският орех вирее в Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу и Венецуела. В Европа станал популярен, когато испански офицер нахранил гладуващите си войници с ядките. Благодарение на високата енергийна и хранителна стойност на ореха, мъжете бързо се възстановили и станало боеспоспособни.

100 гр от този тип ядки осигуряват около 656 калории. Богати са на мононенаситени мастни киселини, които помагат за понижаването на „лошия” холестерол и повишаването на добрия. Бразилският орех е с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, които се грижат за профила на липидите в кръвта и ни предпазват от коронарна болест на сърцето и инсулт.

Бразилският орех е с високо съдържание на селен – 100 гр осигуряват около 1917 мкг селен. Този елемент  намалява стреса, полезен е за щитовидната жлеза и спомага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.

Новозеландски учени са провели експеримент, според който само две ядки на ден са достатъчни, за да си набавим необходимото количество селен, който заедно с витамин Е засилва активността на ензима глутатион пероксидаза, предпазващ организма от действието на свободните радикали.

Учените провели опити с три групи доброволци – на едните дали два бразилски ореха дневно, на вторите – хранителната добавка селенометионин, а на третите – плацебо, обясни професорът от Университета в Отаго Кристина Томсън.  След 12 седмици при първите две групи било отчетено значително повишаване на селена в кръвта, а промяната в нивата на глутатион пероксидаза била най-голяма при хората, консумирали бразилски орех. Концентрацията на селен в кръвта на първата група се е увеличила с 64,2%, на втората – с 61%, а на третата – само с 5,3%.

Все пак учените съветват да не консумираме повече от два ореха на ден, тъй като селенът има свойството да се натрупва в организма.

Освен че имат антиканцерегонни свойства и да предотвратяват и спират развитието на злокачествени тумори, ядките помагат против мъжкото безплодие и ранния климакс, катарактата, атеросклерозата на съдовете, подсилват имунната система. Действат добре и против затлъстяване.

Заради високото си съдържание на селен, бразилските орехи са известни и с ефекта си върху дълголетието. Ядките съдържат още мед, магнезий, манган, калий, калций, желязо, фосфор и цинк. Медта предотвратява анемията и остеопорозата. Манганът подпомага заздравяването на хрущялните тъкани, а калцият също има роля за здравите кости и скелета.

Споделете.

Коментирайте

Close