Вкуси България със SlowTours.bg

Чужд фонд купува най-големия ни производител на млечни продукти

0

Международен фонд, базиран в Люксембург, планира да купи най-големия български производител на млечни храни – гръцката Vivartia Holdings, която преди години придоби българската „Обединена млечна компания“ (ОМК).

CVC Capital, която управлява активи за над 105 милиарда долара, е изпратила обвързваща оферта за 92.1% от българския млекопреработвател. Очакванията са споразумение да бъде постигнато в началото на ноември. Vivartia е водеща компания в Гърция в хранителната индустрия, която развива дейност в три направления – производство на млечни продукти и напитки под марките Delta и UMC, на замразени храни и на услуги в хранителния сектор. През 2007 година дружеството придоби за 18,7 милиона евро българската „Обединена млечна компания“, която произвежда марките „Фибела“, „Верея“, „Ханско“, „Русалка“.

Тя е най-голямата българска млечна компания, която развива като цяло млечния бизнес и подпомага всички други пряко и косвено свързани браншове – млекосъбиране, традиционна и модерна търговия. ОМК е наследник на няколко мандри в страната, функциониращи от края на 50-те години у нас. Млеката й поддържат добро качество и за тях потребителите знаят, че се произвеждат от истинско мляко с жива закваска. За 2019 година ОМК отчита приходи от 88,4 милиона лева, а в структурите й работат над 500 души.

Споделете.

Коментирайте

Close