Вкуси България със SlowTours.bg

14 български мандри с лиценз за износ на мляко, сирене и масло в Китай

0

14 български мандри са получили лиценз да изнасят мляко и млечни продукти за Китай.  Те ще експортират пастьоризирани млека, сирена от краве, овче и козе мляко, масло, ароматизирано мляко.

Сиренето завладя пазара в Китай през последните години и макар да е сравнително нов продукт в комунистическата република, потреблението му показва бърз ръст.  Пазарът на сирена в Китай е на стойност 12 милиарда долара и се очаква да нарасне с 4 милиарда долара през следващата година. Растежът е повлиян и от промяната във възприемането на сирената от „луксозна храна“ към продукт, достъпен за масовия потребител.

Преди 3 г. бе подписан двустранен протокол  за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти от България за Китай. Веднага след това 21 български преработвателни предприятия изявиха желание да изнасят своите млечни продукти за Китай. В продължение на 3 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е  изпращала на Китай подробна информация за кандидатите.

Първите четири са одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през юли, а в началото на септември одобрение за износ са получили още 10 наши преработватели. Имената на фирмите могат да бъдат видени в pdf файла ТУК.  Очаква се Генералната митническа администрация на Китай скоро да одобри и другите 7 български кандидати за експорт на мляко и млечни продукти за азиатската страна.

Споделете.

Коментирайте

Close