Държавата ще развива малките ферми

0

Държавата иска повече животни в малките ферми

Министерството на земеделието възнамерява да развива малките ферми така, че да се увеличи броят на животните в тях. Това ще доведе до засилване на пазарното им ориентиране, заяви зам.-министър Явор Гечев на международния животновъден салон в Клермон-Феран, Франция.

Той коментира какви са възможностите за сътрудничество в животновъдството с Филип Аме, директор на отдел международни отношения на Националния институт по животновъдство на Франция. България има прекрасни възможности за развитие, тъй като разполага с много пасища, които не се използват пълноценно. Имаме и сериозни традиции в животновъдството, подчерта Гечев.

„Основен проблем в развитието на сектора е намирането на финансиране”, заяви министърът и изрази надежда, че Франция може да ни помогне в това отношение. Националният институт по животновъдство  на Франция е готов да съдейства на България със съвети и със сътрудничество по съвместни проекти, увери Аме и припомни, че френската страна планира официално посещение в България в началото на 2014 г.

Гечев заяви пред френските представители още, че България има отлично развит и запазен генофонд, което се дължи на добрата научна работа. Проблемът обаче е, че достиженията на научната дейност трудно достигат до фермерите. Това е още една насока, в която френският опит може да се окаже от полза за държавата ни, смята зам.-министърът.

Споделете.

Коментирайте

Close