Вкуси България със SlowTours.bg

Правят биогориво от тютюн, бактерии, боклук, трева

0

Изобретяват все по-нови начини за производство на биогорива

Изследователи и учени в целия свят активно търсят нови алтернативни начини за производство на ефикасни и икономически ефективни биогорива. Идеята е те да компенсират недостига на изкопаеми горива , дизелово гориво и бензин, при това са екологично чисти.

Биогориво от трева

Специалистът по генни ресурси Джордж С. Чак смята, че е уместно да се произвежда биогориво от треви. Той е експериментирал с гените на царевица и с екип учени е установил, че е възможно да се създадат множество култури с високо съдържание на нишесте Corngrass 1. Поради големия брой на нови видове царевични нишестета, те могат да се превърнат в захари, които пък да се преработят в етанол. Модифицираното царевично нишесте не изисква химическа обработка.

Биогориво от боклук

Преработката на боклук в гориво е проект на датската енергийна компания Dong, която работи в сътрудничество с компанията Amagerforbr. Разработката се базира на технология, при която отпадъците се превръщат в полутечно вещество, богато на енергия. Това става чрез нагряване на отпадъците при високи температури и допълнителни смесване с ензими. Получената течност може да се използва за генериране на електричество и топлинна енергия. На този етап енергийните предприятия са в състояние да обработват до 800 кг отпадъци, но в близко бъдеще те се надяват капацитетът да се увеличи, а времето за обработка да се намали.

Биогориво от тютюн

Група от изследователи от Бъркли предлага да се произвежда биогориво от тютюн, което да замени мазута. Те вярват, че това използване на тютюна е много по-подходящо, отколкото пушенето му. Според изследване на центъра Lawrence Berkeley National Laboratory за контрол на заболяванията и превенцията, тютюнът е причина за всеки пет смъртни случая, регистрирани в Съединените щати. Като подлагат тютюна на микробна ферментация, учените искате да конвертират въглеводородите на растението в енергийно ефективни горива .

Биогориво от водорасли

17-годишната Сара Фолц  получи значителна стипендия от 100 000 долара за новаторски изследвания, при които е открила че натуралните масла във водораслите са перфектна суровина за биогориво за автомобили. Момичето е изградило своята лаборатория в мансардата си на своя таван и в процеса на изследванията си е живяла на същата светлина, необходима на водораслите, за да се развиват.

Биогориво от бактерии

Учените от Масачузетския технологичен институт откриват, че може да се произвежда гориво от бактериата Ralstonia eutropha David Chandler. Те открили, че ако не се храни със специални хранителни вещества , тя престава да расте и започва да произвежда сложни въглеродни съединения, които съхранява в черупката си . Технологията е тези въглеродни съединения да се отделят под формата на изобутанол от тялото на бактериите, от който впоследствие да се получи биогориво.

Споделете.

Коментирайте

Close