Вкуси България със SlowTours.bg

Няма да променят наредбата за животновъдите в полза на малките ферми

0

Държавата се отказа да променя наредбата за подпомагане на животновъдите в полза на малките ферми

Земеделското министерство няма да променя наредбата за подпомагане на животновъдите в посока отпускане на субсидии и на малките ферми, каквито намерения бяха заявени през май по време на служебното правителство. Идеята на бившия зам.-министър на земеделието Снежана Благоева бе да се приемат изменения, с които да се даде право на безвъзмездно финансиране и на малки ферми с минимум две крави и десет овце.  Наредбата за подпомагане на животновъдите към момента субсидира стопанства с над 10 крави и над 50 овце.

Ще има отделен бюджет за малките ферми по новата Програма за развитие на селските райони

„Промени засега не се предвиждат, но поради големия интерес от страна на малките полупазарни стопанства и с цел по-ефективното подпомагане за следващия програмен период, Министерство на земеделието и храните взе решение да се разработи отделна подпрограма за развитието на малките стопанства, която ще има самостоятелно обособен бюджет“, заявиха за Agronovinite.com от земеделското министерство.

Идеята е тази подпрограма да се разработи към Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. В нея ще бъдат включени набор от мерки, с които ефективно да се подпомагат малките стопанства и да се гарантира устойчивото им развитие.

Програмата за развитие на селските райони влиза в сила през май догодина

Все още не е ясно какви ще бъдат точните разчети, тъй като новата селска програма все още е на фаза първоначален вариант, който в момента се разглежда от експертите на тематичната работна група за ПРСР на национално ниво. След това тя трябва да мине одобрение и в Европейската комисия. Очаква се да влезе в сила през май 2014 г.

Преходният период за млечните ферми е удължен  до 31 декември 2015 г.

На заседание на Постоянния Комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните през октомври бе решено преходният период за млечните ферми втора и трета категория да се удължи до 31 декември 2015 г.  Това засяга 33 000 стопанства у нас. Така те ще имат още време, за да се подготвят за изпълнение на изискванията на Европейския съюз, припомниха от аграрното министерство. Това е третото удължаване на срока, в който млечните ферми трябва да покрият хигиенните изисквания на Европейския съюз, акоискат да им се изкупува продукцията.

Споделете.

Коментирайте

Close